23 juli 2024

Komeet Lulin (C/2007 N3) komt eraan!

Komeet Lulin

Komeet Lulin. Credit: Gregg Rupel

Hij is nu nog ergens verscholen in de dageraad, maar binnenkort is ’s nachts de komeet Lulin (C/2007 N3) te zien. De verwachting is dat de komeet rond de 24e februari, als ‘ie op ruim 2° de planeet Saturnus ten zuiden ervan passeert, van magnitude 5 zal zijn. 😀 Dat maakt ‘m dus net zichtbaar voor het blote oog, al moet je er wel rekening mee houden dat de lichtkracht over een bepaald gebiedje verspreid is en dat je daarom toch een verrekijker of telescoop nodig hebt. Op de foto hierboven zie je de komeet zoals ‘ie op 8 januari j.l. gefotografeerd werd door ene Gregg Rupel uit de VS. Komeet Lulin is op 11 juli 2007 als vlekje van magnitude 19 (!) ontdekt door de student Quanzhi Ye, die meedeed aan het Chinees-Taiwanese project Lulin Sky Survey. Uit de baanelementen bleek al snel dat komeet Lulin januari 2009 door z’n perihelium gaat, de dichtste nadering tot de Zon, op 1,2 Astronomische Eenheid [1]Eén A.E. is de afstand Aarde-Zon, 149 miljoen km ongeveer. om precies te zijn.  Op dit moment staat komeet Lulin in het sterrenbeeld Weegschaal en is ‘ie van magnitude 8. Over ruim een maand heeft ‘ie z’n maximale helderheid bereikt en dan is hij middenin de nacht op 45° hoogte boven de horizon te zien in het grensgebied van de sterrenbeelden Maagd en Leeuw. Hieronder een zoekkaartje voor de komeet in die periode. Wil je ‘m al eerder bekijken (vroeg in de ochtendschemering bijvoorbeeld) en je denkt even alle wolken denkbeeldig weg dan kan je dit kaartje gebruiken.

Zoekkaartje voor komeet Lulin

Credit: Sky & Telescope

Meer foto’s van komeet Lulin kan je bewonderen op deze gallery van Spaceweather.com. Bron: Sky & Telescope + Sterrengids 2009.

 

Voetnoten

Voetnoten
1 Eén A.E. is de afstand Aarde-Zon, 149 miljoen km ongeveer.
Share

Comments

  1. Eindelijk weer eens een heldere komeet. Half zeven s'ochtends prima te zien met een verrekijker!

  2. Eindelijk weer eens een heldere komeet. Half zeven s'ochtends prima te zien met een verrekijker!

  3. Mmmmm, da's nog een redelijke tijd ook! M'n wekker gaat door de weeks op dat tijdstip, dus dan kan 'k net zo goed een kwartier eerder zetten! Goed idee voor morgen wellicht! 😀

Speak Your Mind

*