2 maart 2024

Kijk, da’s nou een leuk kado

De Sterrenkunde scheurkalender 2009

De Sterrenkunde Scheurkalender 2009

Zoals vermeld had ik gisteren zo’n beetje de hele dag visite over de vloer omdat ik er weer een jaartje bij kan tellen. Niks vertraging van de tijd door een relativistische tijdsdilatatie, voor m’n gevoel is er eerder sprake van een soort van versnelling van de tijd. Van m’n schoonzus Anneloes kreeg ik een leuk kado: de Sterrenkunde Scheurkalender 2009. 😀 Ik wist niets eens van het bestaan af van die kalender (‘shame on you,  Adrianus’), dus dat was een verrassing. Iedere dag een vraag over sterrenkunde en het antwoord is op de achterkant te vinden. Plus tijden van opkomst en ondergang van Zon en Maan, schijngestalte van de Maan en de baanposities in een tekening van de vier binnenste planeten van het zonnestelsel. Vraag van vandaag, 18 januari: “Hoe ver staat de Zon?”  Het antwoord verklap ik lekker niet. Je begrijpt dat de scheurkalender, samengestelde door de bekende astropublicist Govert Schilling, een prominent plekje krijgt in onze WC. Overigens, de andere kado’s (ping ping, boeken, appeltaart-geurkaarsen, enveloppen,…) waren óók leuk hoor. Zo, niemand voor het hoofd gestoten.

Share

Comments

 1. Oh, waar heeft je schoonzus die gekocht? Zoiets wil ik ook wel, ideaal om de dag mee te beginnen.

  Over je vraag: Als je de lichtsnelheid kent en de tijd die het licht vanaf de zon nodig heeft om tot de aarde te komen, kan je de afstand behoorlijk correct berekenen.

  afstand=(snelheid*tijd)=(300 000 km/s * 8 * 60 s)= 144 miljoen km

 2. Hé anneloes, waar heb je die gekocht?

 3. Hé, kijk nou eens! Da's net die ene pagina die ik overgeslagen had. 😉

 4. Ik voel me wel vereerd dat ik in je blog sta hoor!! 😉

  De scheurkalender is te koop bij boekhandels als Bruna en Vos & Van de Leer. Misschien wel bij meerdere boekhandels, gewoon even binnenlopen, je weet het nooit!

  Maar dat de verkoop storm loopt van deze scheurkalender, dát weet ik wel!

  Succes!

  Groetjes,

  Anneloes

 5. Tom, hebben ze Bruna en Vos en v.d. Leer ook in België?

Speak Your Mind

*