18 oktober 2021

Zaterdag vuurbol boven Nederland gezien

Vuurbol boven Nederland

Vuurbol boven Nederland. Credit: Roger Svensson (from video)

Gisteravond is boven Nederland door veel mensen een vuurbol gezien, een heldere meteoor. Op deze pagina zijn uitgebreid verslagen te lezen van waarnemers. Het gebeurde om ongeveer 20.10 uur en duurde enkele seconden. Door de meeste waarnemers wordt de vuurbol omschreven als een zéér heldere witte bal met een groene halo en een oranje/groene staart. In eerste instantie werd gezegd dat de vuurbol alleen boven Noord-Nederland verscheen, maar sommige waarnemingen zijn gedaan in Limburg (Beek en Roermond) en Zuid-Holland (Leiderdorp en Alphen a/d Rijn) en die vallen volgens mijn geografische kennis niet tot Noord-Nederland. Van de vuurbol is inmiddels ook een video op Youtube te bewonderen, ergens boven Rostock in Noord-Duitsland opgenomen:

Op die Youtube-ste wordt door de filmer gemeld dat de meteoor in zee stortte, maar of dat klopt weet ik niet. Na m’n berichten van de afgelopen tijd over heldere vuurbollen boven Canada en de Verenigde Staten eindelijk weer een waargenomen vuurbol boven Nederland. Het werd tijd. 😀  Bron: Hemelwacht.net.

Comments

 1. Hoi Oscar, bedankt voor je melding. Eh… 7 januari, da's tien dagen geleden. Ben je niet een tikkie laat met deze melding?

 2. Adrianus bekend met Nick Pope?

  Hij was jaren hoofd van Ministerie of Defence in UK

  Onlangs was hij op CNN om te vertellen dat de objecten die regelmatig
  door piloten, astronauten, generaals, etc gezien worden mogelijk
  beschouwd moeten worden als een bedreiging

  daar zij zich niet melden en zich niet houden aan de luchtverkeersregels.

  hier kun je hem horen op CNN http://www.youtube.com/watch?v=6msv5xEUXxQ

  Hier nog een interessant fragment NASA die
  toegeeft geen enkel idee te hebben wat voor objecten het zijn die om de
  spaceshuttle hangen. http://www.youtube.com/watch?v=z8pQicHl3dk

  En hier een filmpje van een ORANJE overvliegend in kaarsrechte koers Vuurbol http://www.youtube.com/watch?v=8KOL2-DrEFI&fe
  Viel op dat de gevoelige plaat van mijn camera beelden vastlegde die ik met blote oog niet zag.
  zie de beschrijving.

 3. valeria zegt

  Ik zag vanavond uit mijn raam in eindhoven gestel, om 23.27 een oranje/rode soort van vuurbal van noord naar zuid gaan. dacht eerst aan een luchtballon maar zag de ballon niet. het ging van links naar rechts bleef even hangen, zakte toen klein stukje naar beneden en ging toen verder naar rechts, niet heel snel, maar werd wel snel kleiner tot ik m niet meer zag. wat is dit geweest? en heeft iemand dit ook gezien.
  gr

  • Hoi Valeria, bedankt voor je melding. Uit je beschrijving haal ik dat je het lichtverschijnsel een poos hebt gezien en dat het niet in een rechte lijn bewoog. Ik denk dat je een Thaise vuurlampion hebt gezien, die mensen vaak bij warme dagen – als de barbecuetijd is aangebroken – aansteken en oplaten. Die dingen zijn heel licht en worden met de wind meegevoerd, tot ze bovenin uitdoven.

 4. Misschien interessant om eens te luisteren naar deze Duitse piloot vanaf 1:30 ongeveer beschrijft hij een

  ‘vuurbol’ (UFO) zoals hierboven menigmaal gezien is. Mogelijk dat men dan ook wat herkent, bijvoorbeeld zoals over het gedrag van deze objecten.

  http://www.youtube.com/watch?v=FPeCQUfVQ6w

 5. ik zag zojuist een vuurbal uit de hemel komen een geel witte bal met oranje staart en groen tijd 23.00 het duurde enkele sec. boven haarlem

 6. Hoi rond half 8 zag ik boven Spijkenisse iets heel snel vliegen het was rood en liet een hele staart achter die oplichten wit/rood het ging zo snel ik zei nog kijk een meteoriet daar leek het ook op wou het even melden , misschien dat iemand dat kan beamen. gr vanessa

 7. Jan Brandt zegt

  OK…het is een beetje aan de late kant……maarre….die vuurbol van afgelopen zaterdagavond was echt een hele, hele mooie. Ik heb in mijn lange astronomisch leventje best wel een paar aardige vuurbollen gezien en deze staat wat dat betreft bij mij niet op de eerste plaats maar “op een eervol plekkie ergens in mijn top drie”, dat moet wel lukken!!! Ik stond met een paar astro-collega’s van Christiaan Huygens tijdens de nacht van de nacht nog een beetje na te praten en tevens na te genieten van een retestrakke heldere sterrenhemel…..enne…het “pretlot” wilde dat ik nota bene, normaal “Piet pechvogel”als het gaat om het zien van vallende sterren, net in de richting van de Kleine beer keek toen “het kreng” daar verscheen in al zijn/haar felgroen gekleurde “vuurbollen-pracht”. Deze vuurbol ging zo traag dat ik zelfs “ruim de tijd had” om diegene die net de andere kant uitkeken te waarschuwen!! Enne…….kolere zeg, dit “pretbolleke” bleef maar helderer en helderder worden op haar tocht langs de hemel richting de staart van de Grote Beer om daar, net boven Alcor en Mizar uiteindelijk in minimaal drie stukken uiteen te spatten!!! Zucht…..my kingdom for a replay!!!

 8. Tamara de Wit zegt

  Ik heb hem ook gezien in Spijkenisse, snel mn moeder geroepen zodat ook zij hem kom zien, Ik stond rond 20:00 uur in de tuin te roken, kijk dan altijd naar de sterren en toen kwam ie opeens voorbij.. geen geluid, rood/oranje en heel fel. Ging naar het noord westen en vloog best snel. Het liet geen spoor na zoals je met een meteor ziet. Heel vaag allemaal….

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.