16 juni 2024

Bekijk Venus vrijdag overdag

Venus en Maan

Venus en Maan. Credit: Sky & Telescope.

Morgen zou je bij helder weer een poging kunnen wagen om de planeet Venus overdag waar te nemen. Je hebt er wel een verrekijker of kleine telescoop voor nodig. Je kan tussen 12.00 en 13.00 uur de maansikkel opzoeken links van de Zon. Venus staat daar op dat moment ongeveer 2° rechtsonder van. Als je tot 18.00 uur wacht heb je helemaal geen verrekijker meer nodig, wel bij wijze van spreken een zonnebril. Venus is met z’n -4,2m namelijk erg helder, dus die spat van het firmament af. De afstand tussen Venus en Maan is dan wel toegenomen tot bijna 4°. Ik heb net het weerbericht op ’t acht-uur-journaal gezien en dat zag er geloof ik wel gunstig uit voor morgen. Kortom: verrekijker mee naar je werk nemen en tijdens de lunchpauze op zoek naar Venus! Bron: Astropixie.

Share

Comments

 1. ik weet niks van astronomie, vroeg me alleen af of de positie maan/ venus, zoals die van daag te zien is een naam heeft, bijvoorbeeld conjunctie, oppositie, samenstand, etc.
  Bij voorbaak dank voor het antwoord,

  Lucia

 2. ik weet niks van astronomie, vroeg me alleen af of de positie maan/ venus, zoals die van daag te zien is een naam heeft, bijvoorbeeld conjunctie, oppositie, samenstand, etc.

  Bij voorbaak dank voor het antwoord,

  Lucia

 3. Hoi Lucia,

  Ja, dat heeft inderdaad een naam. Conjunctie of samenstand, dat zijn de woorden daarvoor. Oppositie is precies het tegenovergestelde. Da's wanneer twee objecten, bijvoorbeeld Zon en een planeet ieder precies aan de andere kant van de hemel staan.

  Gr.

  Adrianus 😀

 4. hartelijk dank!

  ik was getrouwd met iemand die aan astrologie deed, maar 8 jaar na de scheiding beginnen die begrippen een beetje weg te zakken. ik wist nog wel dat die termen zowel in de astrologie als in de astronomie worden gebruikt.

  groet,

  Lucia

 5. Ja, dat begrijp ik. Scheiding is trouwens ook een soort van oppositie. 🙂

Speak Your Mind

*