15 juli 2024

De Herschel Truck gaat vanaf maandag toeren

de Herschel Truck

de Herschel Truck. Credit: Rijksuniversiteit van Groningen 

Vanaf komende maandag, 2 februari, tot 2 juni 2009 zal de RUG Discovery Truck, ook wel de Herschel Truck genoemd, door het hele land toeren en daarbij op stadspleinen, schoolpleinen en bij evenementen spectaculaire toepassingen van infrarood-technologie laten zien. De truck is gemaakt door de Rijksuniversiteit van Groningen (RUG), waarvan vorig jaar een team studenten onder leiding van professor Peter Barthel met het project Het Onzichtbare Heelal de Academische Jaarprijs 2008 won. Ze wonnen daar € 100.000,- mee en daar hebben ze onder andere een vrachtwagen mee ongetoverd tot de Herschel Truck, waarin van alles over het infrarode heelal te zien is. Zoals gezegd gaat die truck vanaf maandag op pad. Op 28 mei a.s. komt ‘ie aardig bij mij in de buurt, als Papendrecht wordt aangedaan. Hier is de agenda van de Herschel truck te zien. De truck is genoemd naar de Engelse sterrenkundige William Herschel, die in 1800 als eerste het infrarood ontdekte. De bedoeling is dat ergens in de vier weken ná 10 april 2009 de Herschel satelliet, die in het infrarood gaat waarnemen, zal worden gelanceerd. Dan is het infraroodfeest helemaal compleet! 😀 Bron: Het onzichtbare heelal.

Share

Comments

  1. Of het op tijd gaat lukken met die Herschel vraag ik me af. Ik was in de kerstvakantie nog op excursie bij ESA waar de Herschel werd getest, maar zoals zo vaak in deze industrie was er sprake van vertraging. Wel een erg indrukwekkend apparaat overigens.

    • Hé Jorn, dat zou wel jammer zijn als 't vertraagd. Ben je daar met Gina en Wouter geweest? Zo ja, wat vond Wouter ervan? Is 't ook een amateur-sterrenkundige in spé?

      • Hi Arie, Wouter slaapt naast een hele grote poster van het heelal en komt daardoor met kreten en weetjes waar ik nog niet eerder van gehoord heb. De Space Expo was voor de kerstvakantie opgeleukt met een Star Wars thema, waarvan de opgestelde Playstation-3 consoles met LEGO Star Wars game de meeste aandacht trokken. Hij komt dus geregeld met de ruimte in aanraking, maar of het ook de juiste basis is voor een amateur-sterrenkundige in spé… Wie weet.

  2. Of het op tijd gaat lukken met die Herschel vraag ik me af. Ik was in de kerstvakantie nog op excursie bij ESA waar de Herschel werd getest, maar zoals zo vaak in deze industrie was er sprake van vertraging. Wel een erg indrukwekkend apparaat overigens.

  3. Hé, de Herscheltruck in Papendrecht? Dan kan Huygens daar mooi op aanhaken denk je niet? Al is het maar wat foldertjes neerleggen wat publiciteit zoeken.

  4. Hé Paul, ja goed idee om daar iets mee te doen. geachte bestuursleden van Huygens, schrijven jullie 't in je agenda? 28 mei a.s.! Niet vergeten hoor! 🙂

Speak Your Mind

*