24 februari 2024

Delftse studenten gaan eigen raket lanceren

De Delftse Stratos

De Delftse Stratos. Credit: DARE/TU Delft.

DARE [1]Delft Aerospace Rocket Engineering, de amateurrakettechniek groep van de Technische Universiteit Delft., een Delftse studievereniging van zo’n 80 studenten die zich met de amateurrakettechniek bezighoudt gaat samen met Dutch Space [2]“De grootste ruimtevaartonderneming van Nederland, die de afgelopen 30 jaar intensief  heeft deelgenomen aan grootschalige, internationale ruimtevaart-projecten”, aldus hun website. in maart een eigen raket lanceren vanaf de basis Estrange in Zweden. De Stratos wordt een vier meter lange raket die een hoogte van 15 km kan halen bij een snelheid van 3.600 km per uur. De studenten van DARE hebben de Stratos geheel zelf ontwikkeld. Het doel van deze actie is om het Europese hoogte record voor experimentele raketten te doorbreken. Het record staat nu op 10,6 km. Voor DARE is de bouw en lancering van de Stratosraket een uitgelezen kans om ervaring op de te doen met alle mogelijke technische aspecten van rakettenbouw en de samenwerking in een team. Dutch Space steunt het project omdat zij er belang aan hecht dat studenten die kiezen voor ruimtevaart de kans krijgen om ook praktische kennis op te doen over de sector. De Stratos bestaat uit twee trappen. De eerste trap is een zogenaamde expendable drop-off booster (klinkt wel stoer), die de raket een snelheid geeft dicht tegen die van het geluid aan. Als de booster leeg is wordt ‘ie afgekoppeld en neemt de hoofdmotor het over. Die heeft een vermogen van 15 kNs en daarmee moet met een snelheid van 3 Mach de recordhoogte van 15 km worden bereikt. Via parachutes komt alles weer veilig beneden in Zweden aan, tenminste dat hopen we dan. 😀 Bron: ScienceGuide.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Delft Aerospace Rocket Engineering, de amateurrakettechniek groep van de Technische Universiteit Delft.
2 “De grootste ruimtevaartonderneming van Nederland, die de afgelopen 30 jaar intensief  heeft deelgenomen aan grootschalige, internationale ruimtevaart-projecten”, aldus hun website.

Comments

  1. Een wat ouder bericht, maar toch even een kleine opmerking hierover. Leuk natuurlijk dat men zo'n raket gaat lanceren, maar wat me opvalt is dat we hier in Europa toch behoorlijk achterlopen met het bouwen van dit soort raketten. Het Europese record van 10,6 km is wel erg laag vergeleken met het wereldrecord voor amateurraketten dat een Amerikaans team vestigde in 2004. Hun "GoFast" raket bereikte een snelheid van 5500 km/h en een hoogte van 72 mijl / 116 km! Pagina met info (ook een filmpje van de lancering) hier: http://www.ddeville.com/derek/CSXT.htm

  2. Het is ze gelukt, vandaag werd de raket om 11.28 uur gelanceerd en het bereikte een hoogte van 12 551 meter.

Speak Your Mind

*