28 maart 2024

Brengt satellietenbotsing Hubblereparatie in gevaar?

Kan de Hubble reparatiemissie gewoon doorgaan?

Kan de Hubble reparatiemissie gewoon doorgaan? Credit: NASA and ESA

Het zal inmiddels wel bekend zijn: vorige week dinsdag, 10 februari, botsten ergens hoog boven Noord-Siberië twee communicatiesatellieten tegen elkaar. Een werkende Amerikaanse Iridium- en een defecte Russische Kosmos-satelliet. Boem, knal, 600 losse brokstukken waren het gevolg. Met een vaartje van ongeveer 28.000 km per uur bewegen die moertjes, boutjes, uitlaatpijpen en andere losse onderdelen door de ruimte en zorgen voor een enorm risico voor satellieten die zich ongeveer op dezelfde hoogte bevinden. Het internationale ruimtestation ISS zit met z’n hoogte van 435 km een stuk onder de gevarenzone (˜ 780 km), maar de Hubble ruimtetelescoop zit met z’n hoogte van 590 km dicht tegen de gevarenzone aan. Brokstukken kunnen in lagere banen terechtkomen en zodoende een gevaar opleveren. In 2007 heeft China al een keer een satelliet express aan diggelen geschoten als onderdeel van een test en dat heeft destijds tot felle protesten van de Verenigde Staten en Europa geleid. Risico-analyses lieten destijds al zien dat dankzij die Chinese voltreffer de kans dat een Space Shuttle ter hoogte van Hubble een kans van 1 op 185 had om geraakt te worden met een brokstuk van de Chinese satelliet, hetgeen catastrofale gevolgen zou hebben. De aanvaardbare norm ligt volgens de NASA op 1:200, dus daar zat men in 2007 al onder. Nu is daar de botsing van die twee communicatiesatellieten bijgekomen en dat heeft de kans op een catastrofale voltreffer alleen maar groter gemaakt. De NASA heeft een reparatiemissie op stapel staan, die later dit jaar wordt uitgevoerd, maar de vraag is of het risico genomen kan worden. Er staan vijf ruimtewandelingen in de agenda’s van de Hubblereparateurs en die zullen niet graag vol geraakt willen worden door zo’n stukje van de Iridium of Kosmos. Volgens de berichten neemt de NASA binnen twee weken een besluit over het wel of niet doorgaan van de reparatiemissie! Oeps, dat wordt spannen! 😕 Bron: Free Space.

Share

Comments

  1. ISS zit nog lager dan de genoemde 435 km, het is tegenwoordig zo'n 355 km. (Realtime data bv. hier: http://spaceflight.nasa.gov/realdata/tracking/ind

  2. Ja, ik neem aan dat ze 'm bij de reparatiemissie weer een stukje omhoog gaan krikken. Anders wordt dàt weer een probleem.

  3. Dat zullen ze inderdaad waarschijnlijk doen. Maar desondanks is de hoogte van ISS al jaren wat aan de lage kant, hier een grafiekje:

    http://www.challenger.org/programs/iss/images/ISS

  4. Mooie info Rudy!

    Als ik een voorspelling mag doen, de hubble missie gaat door. Maar men ziet af van een hogere baan, ze krijgt slechts een klein zetje.

    De levensduur van Hubble loopt helaas ten einde, vóór de explosie had men misschien geopteerd voor een veel hogere baan.

    Nu geloof ik daar niet meer in. Ook wat betreft de kosmonauten zal men voor een veilige marge zorgen.

    Maar Hubble is te kostbaar om te laten gaan, vandaar de optie voor het minimaliseren van de risico's.

    Dus Hubble behouden, maar geen hogere baan.

    • Als Hubble NIET in een hogere baan wordt gebracht zal dat toch ook risico's met zich meebrengen. De Zon wordt de komende jaren steeds actiever en de zonnewind drukt tegen de Hubble aan, waardoor hij naar beneden wordt gedrukt. Kans dat 'ie dan op een gegeven moment in de dampkring terechtkomt en echt gaat vallen.

  5. Ze is verworden tot een tweedehandsje, snif 🙁

Speak Your Mind

*