22 mei 2024

Galileo, had hij niet met wijn te maken?

Credit: Qimomo/Pixabay.


Vanwege het feit dat in 1609 de Italiaan Galileo Galileï als eerste een telescoop op maan, planeten en sterren richtte vieren we dit jaar het Internationale Jaar van de Sterrenkunde, IYA2009. Dat heugelijke feit was reden voor enkele Britse wetenschappelijke instellingen [1]The Royal Astronomical Society (RAS), the Institute of Physics (IOP) en the Science and Technology Facilities Council (STFC). om een enquête te houden onder de Britse bevolking met de vraag: “Weet u wie Galileo was?” De uitkomst is dat bijna éénderde (29%) van de Britten denkt dat Galileo iets te maken heeft gehad met wijn, mode of iets met een schip. Een meerderheid (73%; ik heb geen idee waarom dit percentage geen 71% is om op 100% uit te komen) relateert hem wél met sterrenkunde, maar wat die relatie dan precies inhoudt is niet duidelijk. Sommigen kennen Galileo de ontdekking van de planeet Neptunus toe of die van het superzware zwarte gat in het centrum van de Melkweg. Ik ken de exacte vraagstelling en ook de preciese enquêteresultaten niet, maar we kunnen stellen dat de naam Galileo een deel van de Britse bevolking niet veel zegt. En dat zal vermoed ik weinig anders zijn voor Fransen, Duitsers, Amerikanen en Nederlanders. Bij enquêtes moet je ook altijd een slag om de arm houden. Niet voor niets luidt het gezegde: Er zijn drie soorten leugens: leugens, grove leugens, en statistieken. 😉  De enquête over Galileo doet mij ook denken aan wat ik enkele jaren geleden schreef over de Franse variant van Weekendmiljonairs. Daarin was een kandidaat die de vraag voorgelegd kreeg wat er precies door de zwaartekracht om de Aarde draait: de Maan, de Zon, Mars of Venus? Als je wilt weten hoe dat afliep moet je even hier kijken, onderaan de Astroblog. Afijn, het zou goed zijn om tijdens IYA2009 het grote publiek meer informatie te geven over de grondleggers van de moderne sterrenkunde. Werk aan de winkel! 😀 Bron: Science Daily.

Voetnoten

Voetnoten
1 The Royal Astronomical Society (RAS), the Institute of Physics (IOP) en the Science and Technology Facilities Council (STFC).
Share

Comments

  1. Toch is het misschien minder gek dan het op het eerste gezicht lijkt dat men aan wijn denkt bij de naam Galileo Galileï. In vinologische kringen is deze uitspraak, toegeschreven aan Galileï, bekend: "Wine is sunlight, held together by water."

Speak Your Mind

*