2 juni 2023

IC443 bekeken met de Long Perng

IC 433

IC 433

Gisteren kreeg ik van PeterPulles, de welbekende astrofotograaf uit Arkel, een paar prachtige foto’s van IC443, een welbekend supernovarestant in het sterrenbeeld Tweelingen, die vanwege z’n vorm ook wel bekend staat als de kwalnevel. Onderin zie je de heldere ster ? Geminorum. Peter zegt in z’n bericht dat hij een weekje een Long Perng 100mm F6 ED refractor te leen had en die middels een photoshoot op IC 443 uitprobeerde. Nou, het resultaat mag er zijn, nietwaar? Verder schrijft Peter: “De omstandigheden waren slecht, het was mistig en dus veel stoorlichtgloed en ook de seeing was belabberd. Desondanks toch dit plaatje weten te verkrijgen. Voor een ED van 995 euro lijkt ie bij eerste indruk goed te voldoen, met een boven verwachting degelijke focusser en een opvallend lage kleurfout, in de ruwe opnamen zijn de sterbeeldjes voorzien van een kleine lichtblauwe zweem. Vele malen beter dan bij de meeste (andere) voordelige ED refractoren. In de crop zijn -zeker in de originele volle resolutie TIFF opname- in de nevel fijne details al te zien, hoewel die in deze jpg versie voor een heel stuk al zijn weggevallen.” Peter heeft 15 februari j.l. bij een buitentemperatuur van -3,7 °C [1]Volgens mij zit Peter binnen bij de kachel tijdens het waarnemen, dus die heeft er weinig last van. 🙂 15 opnames van 6 minuten elk gemaakt en die gestackt tot één foto. Wie meer wil weten over die kijker, die uit Taiwan komt, kan hier terecht. Peter, jij mag vaker telescopen uittesten. 😀

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Volgens mij zit Peter binnen bij de kachel tijdens het waarnemen, dus die heeft er weinig last van. 🙂

Comments

 1. Hoi Arie,

  Dank voor het plaatsen van mijn foto in je blog! Een hele eer, telkens weer 🙂

  En altijd weer een plezier om je blogs te lezen, leuker en actueler dan de Sky & Telescope!

  groeten

  Peter

 2. Hoi Arie,

  Dank voor het plaatsen van mijn foto in je blog! Een hele eer, telkens weer 🙂

  En altijd weer een plezier om je blogs te lezen, leuker en actueler dan de Sky & Telescope!

  groeten

  Peter

 3. Hé Peter, dank je wel. Het is voor mij een eer om je foto's te mogen plaatsen. Dus ga zo door met astrofoto's schieten, zou ik zeggen. 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: