28 maart 2024

Kleur van quasars laat het kosmische stof zien

Stofbanden in NGC 4565

Stofbanden in NGC 4565. Credit: The Sloan Digital Sky Survey

Het heelal blijkt vol te zitten met stof, kosmisch stof van hele kleine deeltjes. Dat stof zit niet alleen in sterrenstelsels, zoals onze Melkweg en in de donkere banden van het bekende edge-on stelsel NGC 4565 (zie afbeelding), maar het komt ook ver daarbuiten voor. Zo blijkt uit een onderzoek aan de kleur van zo’n 100.000 quasars, waarvan de gegevens gehaald werden uit de Sloan Digital Sky Survey (SDSS-II). Licht van verwegstaande quasars wordt deels geabsorbeerd door stof en daarbij wordt blauw licht sneller geabsorbeerd dan rood licht. Gevolg is dat quasars er roder uit gaan zien, net zoals onze Zon ’s dichterbij de horizon rood kleurt als het zonlicht door meer dampkring en dús door meer deeltjes heen moet. Onder leiding van Brice Menard (Canadian Institute for Theoretical Astrophysics) bekeek men die ton quasars, waarvan het lichtpad tussen quasars en Aarde zo’n 20 miljoen sterrenstelsels passeert. Het meeste stof wordt in sterrenstelsels gevormd door oude sterren, die  in hun laatste fase nog een boel stof de ruimte in blazen. De grote vraag is nu hoe dat stof in de intergalactische ruimte, de ruimte tússen de sterrenstelsels, terechtkomt. Wellicht dat supernovae daarin een rol vervullen en door hun explosies gas die kant uit slingeren, waarbij ook stof wordt meegenomen. Meer info over de waarnemingen aan het kosmische stof in dit artikel, welk voor publicatie is aangeboden aan de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Mmmm, ik begin de laatste tijd wel erg veel over stof te schrijven. Ugge ugge… 🙂 Bron: Eurekalert.

Share

Comments

  1. Ik zie dat de link naar het artikel over intergalactische stof niet te openen is. heeft iemand misschien een andere link beschikbaar?

  2. Ik zie dat de link naar het artikel over intergalactische stof niet te openen is. heeft iemand misschien een andere link beschikbaar?

  3. Hier doet ie het wel. Mooie eigen website overigens, Edgar of Renato Perotti?!

  4. Directe link: http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0902/0902.424

    Niet vreemd overigens dat in het document zelf geen woord staat over NGC 4565. Als voorbeeld voor een quasar niet echt geschikt. Ze is een "gewone" spiraalnevel, relatief dichtbij (circa 12 maal afstand tot Messier 31 oftewel Andromeda) en relatief groot (eenderde groter dan onze eigen Melkweg).

  5. Overigens wel keurig vermeld door Adrianus V hoor dat het voorbeeld geen quasar betreft.

    Ik denk persoonlijk dat jets van zwarte gaten verantwoordelijk zijn voor de productie van dat intergalactisch stof.

  6. Edgar Renato, welkom terug op de Astroblogs. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. 🙂 Kan je die link inmiddels wel openen?

Speak Your Mind

*