24 september 2023

Een bewegende komeet Lulin vanuit de polder

Komeet Lulin

Komeet Lulin

Van Peter Pulles kreeg ik vannacht kwart voor één Vaderlandsche Tijdt een mailtje met de meest recente oogst aan foto’s en video’s, geschoten vanaf z’n observatorium De Linge bij Arkel. Met de economische crisis gaande worden pogingen gedaan het oerhollandse poldermodel weer nieuw leven in te blazen en Peter doet daar vanuit de polder bij Arkel z’n uiterste best voor. 🙂 Twee objecten stonden centraal: de bekende komeet Lulin, die zich na nachten van slechte bewolkte omstandigheden eindelijk een beetje liet zien, en het triplet aan sterrenstelsels in Leeuw, bestaande uit M65, M66 en NGC 3628. Peter’s relaas van z’n nachtje waarnemingen gaat als volgt:

Afgelopen nacht ondanks de slechte omstandigheden toch komeet C/2007 N3 – Lulin eindelijk weten te fotograferen. De komeet beweegt zeer snel aan de hemel, daardoor is het me nog niet gelukt om de gemaakte opnamen goed te stacken. De losse opnamen bevatten te veel ruis zoals uit bijgaand frame blijkt. Wel is daar de fraaie turkooise kleur van de coma te zien, die veroorzaakt wordt door het licht van geioniseerde waterstofcyanide en zuurstof dat uit de komeetkern ‘verdampt’. De beweging heb ik vastgekegd in bijgaande animated gif plaatje (let op: 2 Mb). Te zien is hoe Lulin in 30 minuten door de sterren snelt. Verder heb ik gisteren voor het eerst de nieuwe LVI Smartguider kunnen uitproberen. Bijgaande opname van het bekende sterrenstelsel-triplet in de Leeuw is het resultaat van een stack van 15 opnamen van ieder 9 minuten belicht. Vanwege de slechte omstandigheden (veel hoge sluierbewolking) is het resultaat matig. Doel was echter de smartguider te proberen. Die blijkt netjes zijn werk te doen en de sterren als puntjes afgebeeld te laten worden. Wel was echter met enige regelmaat de volgster ‘uit beeld’ verdwenen, om nog onbekende oorzaak, maar vooralsnog lijkt het aparaatje goed te kunnen werken. Verdere testen volgen nog tzt.

Peter, we houden ons voor de resultaten van die verdere testen aanbevolen! 😀 En dat bewegende plaatje van komeet Lulin: echt schitterend hoor! Hieronder is Peter’s foto van dat Leo-triplet.

Het Leo-Triplet

Share

Comments

  1. Anoniem zegt

    mooie prent

  2. ik heb er eentje gezien in zaandam maar zij ze gevaar de aarde ?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: