3 oktober 2023

Het is worteldag

Allemaal wortels

Credit: ThinkGeek

Nee, niet gelijk naar de groenteboer lopen en een kilo wortelen kopen. Het is Worteldag vandaag en dat heeft geen betrekking op die oranje groente, maar op de wiskundige wortel. Het is namelijk 3 maart 2009, 3-3-09. Ooit heeft ene Ron Gordon op 9-9-81 bedacht dat dagen waarop de dag en de maand beiden de wortel zijn van de laatste twee cijfers van het jaartal Worteldagen zijn. Tsja, je moet er maar opkomen. Voor de volgende Worteldag moet je wel eventjes geduld hebben: 4 april 2016, oftewel 4-4-16. In een eeuw komen altijd negen Worteldagen voor, dus wees er maar zuinig op. Nou we het toch hebben over wiskunde en dagen van de kalender: binnenkort is het ook weer Pi-dag! 14 maart 2009, 3-14 dus.  Eh… ja, da’s volgens de Amerikaanse notatie, anders klopt er geen bal van. Mocht je trouwens nog iets leuks willen kopen, wat dacht je van Pi-ijsblokjes: 😀 Verkrijgbaar bij ThinkGeek.

ijsblokjes

Credit: ThinkGeek

Share

Comments

  1. 2 november 2048 is ook mooi.

  2. Huh, heeft dat iets met wortels te maken? Of ben je dan jarig en wordt je negentig? 🙂

  3. 2^11=2048

  4. Hihi, hij is mooi. 😀 Vandaag kwam trouwens een collega met een wiskunderaadsel aan: i^2=-1, maar wortel -1 kan niet. Hoe kan dat? Ik ben niet zo'n wiskundeknobbel, dus misschien kan jij 't oplossen? Valt het sowieso op te lossen?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: