2 juni 2020

Zag Weber tòch gravitatiegolven in 1987?

Joseph Weber en z'n detector

Joseph Weber en zijn detector

Al decennia doen natuurkundigen verwoedde pogingen om gravitatiegolven of zwaartekrachtsgolven te detecteren, de golven in de ruimtetijd die voor het eerst door Albert Einstein werden voorspeld. Diens Algemene Relativiteitstheorie (1915) zegt dat het mogelijk moet zijn dat er rimpelingen in de ruimte en tijd kunnen ontstaan. Sterrenkundigen denken nu dat bij catastrofale gebeurtenissen, zoals supernovae of botsende neutronensterren, gravitatiegolven ontstaan. Hedendaagse experimenten om ze te detecteren zijn GEO600 en LIGO. Maar de oervader van die experimenten was Joseph Weber (1919-2000), die sinds 1968 met z’n Weber bar, een grote

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.