3 maart 2024

Staat Illinois verklaart Pluto weer tot planeet

Illinois verklaart Pluto weer planeet

Illinois verklaart Pluto weer planeet. Credit: Wombania/Binky.

Op de warme zomerdag van 24 augustus 2006 werd door de Internationale Astronomische Unie (IAU) in Praag besloten om Pluto niet meer als planeet te kwalificeren, maar hem de titel van dwergplaneet te geven. Op de koude winterdag van 26 februari 2009 besloot de staat Illinois in de Verenigde Staten om Pluto weer voortaan planeet te noemen. 😯 Ja ja mensen, er waren al velen in de VS die tegen het besluit waren, maar nou is dat ook nog eens in een wet vervat. In de wet wordt het aldus verwoord:

RESOLVED, BY THE SENATE OF THE NINETY-SIXTH GENERAL ASSEMBLY OF THE STATE OF ILLINOIS, that as Pluto passes overhead through Illinois’ night skies, that it be reestablished with full planetary status, and that March 13, 2009 be declared “Pluto Day” in the State of Illinois in honor of the date its discovery was announced in 1930.

De reden waarom juist Illinois voor deze ongewone actie kiest is niet zo moeilijk: de ontdekker van Pluto, Clyde Tombaugh, werd op een boerderij geboren vlakbij het plaatsje Streator in… Illinois. Kans dat andere staten Illinois zullen volgen: nihil denk ik. Hoop ik ook, want laat Pluto nou maar lekker dwergplaneet / Plutoïde zijn. Als Pluto planeet wordt zijn er nog tientallen andere objecten in het zonnestelsel die net zoveel recht hebben op die status. En daar zit niemand op te wachten. Bron: Bad Astronomy Blog.

Share

Comments

  1. Dat is echt het toppunt van arrogantie én domheid gecombineerd.

  2. Ja, helemaal mee eens. Phil Plait heeft er een nieuw woord voor bedacht: Illinois is een Plutocratie. 😀

Speak Your Mind

*