28 maart 2024

Nauwkeuriger zoeken naar ET

Is there anybody out there?

Is there anybody out there? Credit: The Clementine Project

Al sinds jaar en dag wordt jacht gemaakt op intelligent buitenaards leven. We kennen allemaal SETI, de search for extraterrestrial intelligence. Maar ja, probleem is bij deze en andere zoektochten: waar moet je precies naar kijken? Er zijn meer dan 100 miljard sterren in onze Melkweg en die kunnen bijna allemaal exoplaneten bevatten waarop wellicht ET’s rondlopen, -dwarrelen, -kruipen, etc… Beetje onbegonnen werk om al die 1010 sterren in de gaten te houden en te ‘luisteren’ naar signalen van zo’n extraterrestrial. Gelukkig is daar ene Shmuel Nussinov (Tel Aviv Universiteit), die op het praktische idee gekomen is om de zoektocht te finetunen. Hij gaat uit van dé methode die we op Aarde gebruiken om andere exoplaneten te zien, namelijk de transitiemethode. We kijken naar sterren en als het licht daarvan eventjes dimt is dat een signaal dat er vanaf de Aarde gezien wellicht een exoplaneet voorlangs schuift. Nussinov heeft het omgedraaid: vanaf een nauwe band in de Melkweg kunnen ET’s vanaf een exoplaneet zien dat de Zon een beetje minder licht uitstraalt als de Aarde voorlangs schuift. Nussinov berekende dat de Aarde de lichtkracht van de Zon vanaf een andere ster gezien zo’n 77 miljoenste doet afzwakken. Zelfde verhaal met Venus, Mercurius, en de andere planeten: die bewegen zich allemaal in hetzelfde vlak van de ecliptica en periodiek trekken ze voor de Zon langs en verminderen dan diens lichtkracht. Exoplaneten bij sterren die in het verlengde van het eclipticavlak liggen kunnen dus ook naar ons kijken en in de gaten houden. Grote kans dus dat áls wij die nauwe band aan de hemel middels SETI-achtige zoektochten nauwlettend volgen en aan de andere kant ET’s óns bespieden dat we elkaar wellicht zien/bemerken, aldus Nussinov. Meer over z’n ideeën kan je hier lezen, in z’n artikel genaamd Some Comments on Possible Preferred Directions for the SETI Search. Zo en nou ga ik naar de sterrenclub voor Peter Pulles z’n lezing. 😀 Bron: ArXiv Blog.

Share

Comments

  1. Beetje zinloos zo'n artikel.
    We weten al dat ze bestaan, dat we zelfs bezocht worden door ze.
    En dat we niet eens naar ET's hoeven te zoeken want ze zijn hier al gewoon lekker op aarde. En een individi zoals jij en ik kunnen hier toch "in grote lijnen" helemaal niks aan doen.

    //////////www.projectcamlot.org//////////

  2. Beetje zinloos zo'n artikel.

    We weten al dat ze bestaan, dat we zelfs bezocht worden door ze.

    En dat we niet eens naar ET's hoeven te zoeken want ze zijn hier al gewoon lekker op aarde. En een individi zoals jij en ik kunnen hier toch "in grote lijnen" helemaal niks aan doen.

    //////////www.projectcamlot.org//////////

  3. "We weten al dat ze bestaan". Goh Jeroen, vertel es, hoe weten we dat zo zeker? Hocuspocusverhalen zijn er genoeg, graag wat nauwkeuriger wezen. Die site werkt trouwens bij mij niet.

Speak Your Mind

*