5 december 2023

Astro… eh… hemelfotografie bij Huygens

Peter Pulles en een door hem gemaakt spectrum

Peter Pulles en een door hem gemaakt spectrum

Gisteravond hield Peter Pulles, de bekende astrofotograaf uit Arkel, een lezing bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens. In de programmagidsen stond het aangekondigd als astrofotografie, maar Peter begon z’n verhaal met de constatering dat het niet alleen ging over astronomie, maar ook over andere verschijnselen zoals wolken, halo’s en bliksem. Vandaar dat hij zelf sprak over hemelfotografie. Verpakt in een drietal Photodex-presentaties liet hij zien wat mogelijk is met eenvoudige middelen, zoals compact camera’s, mobiele camera’s, zelfs zonder gebruik van een statief. Uiteraard had hij ook foto’s die wél met geavanceerde apparatuur was geschoten. Peter hoefde met die kant en klare presentaties, waarvan het werk vooral in de voorbereiding zat én die klaarblijkelijk nogal wat geheugencapaciteit van de computers vergden, eigenlijk weinig anders te doen dat de presentaties aan elkaar te praten en de gerezen vragen te beantwoorden. En dat kunnen we met een gerust hart aan peter overlaten. 🙂 In de presentaties ging het over een heel scala aan onderwerpen, variërend van roodgekleurde zonsondergangen, via groen-fluoriscerende kometen tot alles gekleurde spectra van sterren. Alles uiteraard gelardeerd met prachtige foto’s door Peter, soms in samenwerking met anderen, gemaakt. Feitelijk kan Peter met iedere presentatie + uitleg een gehele avond vullen. Ik geloof ook dat de spanningsboog voor sommigen iets te lang was. 😀 Peter, ga zo door met prachtige foto’s maken!

Share

Comments

 1. "de spanningsboog iets te lang….bla…bla..bla…."??
  Eh…..mijn diepgemeende complimenten….en uit mijn snufferd betekent dat heel wat(!!)…..voor deze ozo subtiele woordkeuze, mijn waarde Adrianus Zeikspier….ha…ha…Ik wist niet dat je het "in" je had…You sure have got a way with words!!

  In diepe bewondering achtergelaten, Uw
  geachte collega woordkunstenaar

  JB

 2. "de spanningsboog iets te lang….bla…bla..bla…."??

  Eh…..mijn diepgemeende complimenten….en uit mijn snufferd betekent dat heel wat(!!)…..voor deze ozo subtiele woordkeuze, mijn waarde Adrianus Zeikspier….ha…ha…Ik wist niet dat je het "in" je had…You sure have got a way with words!!

  In diepe bewondering achtergelaten, Uw

  geachte collega woordkunstenaar

  JB

 3. Wat vind je van die foto?

 4. Ja…duh… wat denk je nou?

  In ene woord "Meesterlijk" dus,en zeker in combinatie met die zogezegd…eh… "subtiele woordkeuze"..ha..ha..!

  Ik vroeg me al af (lees: hoopte heimelijk!!) of je hem/haar..die foto dus…zou gaan plaatsen…..en gelukkig geldt ook voor jou dat (bijna) alles is ge-oorloofd voor een goede grap!!

  Ga zo door!!

  JB

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d