23 februari 2024

Meteoriet gevonden van de ‘Nederlandse’ vuurbol?

De gevonden meteorieten

De gevonden meteorieten. Credit: Thomas Grau.

Op 17 januari 2009 verscheen boven grote delen van Noord-Europa, waaronder Nederland een heldere vuurbol. Berichten over waarnemingen van de vuurbol kwamen ook uit Duitsland, Denemarken en Zweden. De Duitse meteorietjager Thomas Grau heeft onlangs verklaard op het Deense eiland Lolland meteorieten te hebben gevonden van deze vuurbol. Op basis van de ooggetuigeverklaringen berekende hij het pad van de vuurbol en vond dat ‘ie ergens op Lolland neergekomen moet zijn. De foto toont het ‘kluitje’ meteorieten, zoals Grau die aantrof. Met Phil Plait (The Bad Astronomer) ben ik enigzins sceptisch over de vondst, want al die meteorietbrokstukken bij elkaar oogt erg gekunsteld. Je zou verwachten dat als een meteoor tijdens z’n tocht door de dampkring uiteenvalt de brokstukken verspreid op Aarde neerkomen en niet bij elkaar zoals op de foto. Ook is het knap dat je zo’n klein nestje van meteorieten weet te vinden op een eiland van 1.200 km2 groot. Volgens Grau zijn de metorieten zogenaamde koolstof chondrieten. De meeste meteorieten die op Aarde neerkomen zijn chondrieten, maar deze koolstofhoudende variant vormt een minderheid ervan (<5% van alle chondrieten). Ik zal de berichten over deze vondst wel verder volgen en kijken of Grau gelijk heeft of dat het misschien in scene is gezet. Bron: Bad Astronomy.

Share

Comments

 1. R. Veenhuysen zegt
 2. Ik heb dit ook gezien (dinsdag 24 mrt 2009, ongeveer 20:05 uur) in Uden, richting circa tussen 240 en 260 graden (ZW en W). Het gebeurde ruim 1 minuut voor de zichtbare passage van het ISS (20:07 uur) waar ik op stond te wachten. Het was een, van links naar rechts onder een hoek van 45 graden naar beneden gaande, erg felle geelachtig witte streep vanaf ongeveer 45 graden hoogte. De duur was hooguit 2 seconden.
  M.v.g.
  J. Vloet.

 3. R. Veenhuysen zegt

  Gisterenavond tussen 19.30 en 20.00 (op weg van Maastricht naar België, Kanne) heb ik een vurige streep in de lucht gezien, waarvan ik eerst dacht dat een een neerstortend vliegtuig was, maar een seconde later dacht (omdat het daarvoor veel te klein was) dat het wellicht een meteoriet/vallende ster was. Is hier iets van bekend…?

  Groet

  R. Veenhuysen

  • Interessante waarneming. Er was een Iridium flare zichtbaar, maar die was eerder dan wat J.Vloet als tijd meldt (20.05 uur). Die Iridium had deze gegevens:

   Date Local

   Time

   Intensity ( Mag)

   Altitude

   Azimuth

   Distance to flare centre

   Intensity at flare centre (Mag.)

   Satellite

   24 Mar / 19:51:33 /-4 /43° /359° /(N ) /11.3 km (W) /-8 /Iridium 58

 4. Ik heb dit ook gezien (dinsdag 24 mrt 2009, ongeveer 20:05 uur) in Uden, richting circa tussen 240 en 260 graden (ZW en W). Het gebeurde ruim 1 minuut voor de zichtbare passage van het ISS (20:07 uur) waar ik op stond te wachten. Het was een, van links naar rechts onder een hoek van 45 graden naar beneden gaande, erg felle geelachtig witte streep vanaf ongeveer 45 graden hoogte. De duur was hooguit 2 seconden.

  M.v.g.

  J. Vloet.

  • cecilia zegt

   Wel op geheel andere tijd, maar ook is heb gisteravond niet de ISS maar een grote meteoor waargenomen. Heb zelf nog nooit zo'n grote felle gezien, zelfs niet tijdens de perseiden. Na wat speurwerk op internet blijkt dat vele deze gezien hebben en komen de waarnemingen aardig overeen.

   Tijd omstreek 19.40 Z-W.

   Ik zat op dat moment in de auto en reed van schrik bijna de sloot in. Thuis aangekomen meende ik de ISS te zien aankomen en ben naar binnen gerend om mijn verrekijker op te halen. Echter helaas bij buitenkomst was hij plots verdwenen terwijl ik er toch zeker van was dat het de ISS was. Klopt namelijk wel met jullie tijden.

   Groet Cecilia

   • Goh, je bent al de zoveelste die een vuurbol heeft waargenomen. Ik heb het doorgegeven aan Theo Jurriëns van de hemelwacht, die al die waarnemingen verzamelt. Kijken of hij ook meldingen heeft doorgekregen.

 5. Goh, ik krijg vandaag ook een andere melding van een lezer, Jan Willem Helms, die ook meldt een vuurbol te hebben gezien op 24 maart. Hij schrijft: "Op 24 maart omstreeks 21.00 heb ik tijdens een wandeling een grote vuurbal waargenomen die in vanuit het noorden in zuid westelijke richting verdween. Zijn hiervan meldingen van de waarneming gemaakt? Ben benieuwd wat het zou kunnen zijn. Nog geen 10 minuten later was het ruimtelaboratorium als een heel heldere bewegend licht te zien.

  Kortom een mooi schouwspel.. " Ik (Adrianus) geloof alleen niet dat het ISS om 20.07 kan passeren én om 21.10 uur, zoals Willem schrijft. Tussen de passages zit meestal 1u35m ongeveer. Willem, zag je niet wellicht een Iridiumflare? Die verscheen om 19.51 uur en was van magnitude -4. Was het echt wel negen uur?

 6. J. Vloet zegt

  Ik heb al erg veel naar de nachtlucht gekeken en hierbij Iridiums, het ISS en diverse ruimte"afval" vele malen gezien maar dit was echt als een meteoriet maar dan het felste van allerlei meteorieten die ik de laatste jaren gezien heb. Ik schat het op ongeveer magnitude -2, bijna net zo helder maar geler van kleur als het daarna passerende ISS.

 7. J. Vloet zegt

  Ik heb al erg veel naar de nachtlucht gekeken en hierbij Iridiums, het ISS en diverse ruimte”afval” vele malen gezien maar dit was echt als een meteoriet maar dan het felste van allerlei meteorieten die ik de laatste jaren gezien heb. Ik schat het op ongeveer magnitude -2, bijna net zo helder maar geler van kleur als het daarna passerende ISS.

 8. cecilia zegt

  Wel op geheel andere tijd, maar ook is heb gisteravond niet de ISS maar een grote meteoor waargenomen. Heb zelf nog nooit zo'n grote felle gezien, zelfs niet tijdens de perseiden. Na wat speurwerk op internet blijkt dat vele deze gezien hebben en komen de waarnemingen aardig overeen.
  Tijd omstreek 19.40 Z-W.
  Ik zat op dat moment in de auto en reed van schrik bijna de sloot in. Thuis aangekomen meende ik de ISS te zien aankomen en ben naar binnen gerend om mijn verrekijker op te halen. Echter helaas bij buitenkomst was hij plots verdwenen terwijl ik er toch zeker van was dat het de ISS was. Klopt namelijk wel met jullie tijden.
  Groet Cecilia

 9. zaterdag 15 augustus 2009 (gisteren dus), we rijden om 22.00 van Nistelrode naar Waalwijk, weet niet meer op welk punt, als er links van ons erg dichtbij de aarde, een ontzettend snel door de lucht verplaatsend licht met een staart verschijnt. Het lijkt een 'vallende' ster, maar is een minuut lang te volgen en vliegt bijna paralel aan de weg. Een komeet? Een meteoriet? Ik heb er geen verstand van en vindt niets terug op internet nog. Hebben meer mensen dit gezien?

  • hallo

   belfeld

   we wonen in belfeld en op de weg naar huis was inderdaad rond 10 uur we zagen ook een bol met een staart ben nu uit aan het zoeken of er meer mensen dit gezien hebben.

   groetjes fam stoot

  • Wij zagen op 15 augustus 2009 rond 22:00 een helder witgroen lichtspoor boven Amsterdam. Vanuit de woonkomer was het duidelijk te zien. Het duurde vier seconden en bewoog van oost naar west. De lengte van het spooor was ongeveer 20 graden.

  • Hallo Roos,

   Wij liepen gisteren tussen 21:45 en 22:00h in Waalwijk op het Unna Plein richting het westen. Plots zag ik in de lucht een groenig licht wat zich zeer snel verplaatste richting het westen. Het ging absoluut veel te snel om een vliegtuig te kunnen zijn en er was ook geen geluid van een vliegtuig o.i.d. te horen. We hebben het met twee man enkele seconden waargenomen. Waarschijnlijk hetzelfde als wat jij gezien hebt.

   • Gisterenavond toen wij in de tuin zaten zag ik rond 10 uur ook een groen licht met oranje/rood met een soort staart voorbij komen (Rosmalen)

  • jazeker

 10. Beste Roos. Ja, die hebben wij ook gezien. In Zeist zagen wij 'm in het Zuidwesten, enkele graden boven Jupiter (magn -3, had iets groenigs) en een lengte van wel 20 graden. Heel indrukwekkend. Gezien de baan zal het wel een Perseide geweest zijn.

 11. Roos & Herman, blij jullie bericht te lezen want wij hebben gisteravond zelfde waarneming gedaan in Driebergen. Inderdaad enkele graden boven Jupiter en ik vond het een echte vuurbol. Gezien voor de duur van circa 6 seconden. heel helder met lange staart. Richting van oost naar zuid.

 12. Beste Gerard. Vrienden van ons hadden ook zo iets waargenomen . Zou het ook een Alien kunnen zijn

  • Het meest waarschijnlijk lijkt mij dat het een Perseide geweest is maar ik heb nooit eerder een vuurbol gezien die zo enorm dichtbij leek. Het zou mij niet verbazen als er in de buurt daadwerkelijk een inslag van de meteoriet geweest is.

 13. Wij hebben waarschijnlijk hetzelfde gezien boven Eindhoven, rond 22.00 uur. Een felle witte bol met een oranje/gele staart.

  Vanwege de verbazing kan ik niet aangeven hoe lang het duurde, maar lang genoeg om goed te kijken.

 14. Ook wij zagen zaterdag 15 augustus 2009 in Eindhoven om +/- 22.00 uur een grote vuurbal. We dachten eerst aan een vallende ster of aan vuurwerk, maar daarvoor was het te groot en te ver weg.

  op andere sites is te lezen dat de vuurbal ook in belgië, duitsland, en frankrijk te zien was

  • Aan iedereen die melding maakt van de waargenomen vuurbol gisteravond om 22.00 uur: zie deze ANP-melding (met dank aan Govert Schilling via Twitter).

  • Ik woon in noord Groningen en ook wij hebben gisteravond een heldere oranje "vuurbal" gezien. Het kwam uit het zuid westen en ging naar het oosten. De lichtsterkte was verschillend. Soms leek het alsof het bijna uitbrand was tot het weer toenam.

   We hebben hem minuten lang gezien tot ie te ver weg was.

 15. Ik heb een soortgelijke waarneming gedaan, afgelopen zaterdag, rond een uur of 10, groen blauwachtig oplichtend als een lcd scherm bijna. Ik liep in de compagnieshaven in Enkhuizen en zag de lichtstreep boven het IJsselmeer, afbuigend in zuidelijke richting boven het Markermeer. Het duurde vrij kort enige seconden. Melde he aan mijn vrouw en zij wees mij er net op dat internet er nu vol mee staat.

 16. Echt waar!

 17. leuk, ik heb gisternacht (van 19 op 20 aug. rond half 2) een nieuwe ufo gespot, in overloon (brabant) samen met mijn moeder. We zagen een oranje vuurbolletje (oke, bol, maar op zo'n afstand lijkt het maar een bolletje ;)) met "staart" zoals een vallende ster alleen viel hij niet omlaag maar vloog hij omhoog. Het was maar paar seconden en toen doofde hij ineens. Erg mooi!

  Dat heet dus een ufo zolang nog niet bekend is wat het was! (ongeïdentificeerd vliegend object;)). Maargoed, ik gok dat het gewoon iets van een komeetje was.

 18. Hoi Ingrid,

  Bedankt voor je melding. Nee, wat je gezien hebt was geen UFO. Hoogst waarschijnlijk een vallende ster, oftewel een meteoor, d.w.z. stukje steen (meestal ter grootte van een zandkorrel) dat in de atmosfeer 'verbrand'. En nee, een komeet kan het zeker niet zijn geweest. Die bewegen niet zo snel aan de hemel.

 19. Nicolette Seuren zegt

  hallo,

  Gisteravond 21 augustus 2009 zagen wij rond 22.00 uur (ik weet het niet meer precies) een vuurbol.

  Ik woon in grubbenvorst en zag hem richting sevenum

  iemand enig idee wat dat was? kan een weerballon zijn?

 20. Vanacht om 03.15 uur zagen we een schitterende vuurbol boven Breda. De bol was geel met een groenige uitstraling en behoorlijk groot (ca. 1/20 van een volle maan qua oppervlak). In zo'n 5 seconden overbrugde hij een hoek van ongeveer 60 graden.

 21. Ik heb hetzelfde als Nico gezien. Het was heel vel en ik zag behalve groen en geel, ook paars/blauw achtig licht. Het brak in 3 stukken en doofde in de omgeving van Sijbekarspel. Het was trouwens prachtig om te zien, is hier meer informatie over?

 22. Hallo,

  Ik kijk naar de Westerschelde richting het noorden. Valt er zowaar een grote vuurbal uit de lucht naar beneden!! Hij had een felgele kern met wat blauw en groen, en hij was ietswat oranje aan de buitenkant. Vanaf de kant van het water oogde hij bijna zo groot als een boei (zo'n ding in het water). Een meter of 10 boven het water verdween hij.

  Wie heeft hem nog meer gezien?

  • Wilfred van Loenhout zegt

   Goeie avond,

   Ik sta net buiten in Bergen op Zoom toevallig richting noord/oost te kijken en ik zie ook een grote bal met de kleur lichtgroen uit de lucht vallen! Hij had een felle vuurlijn er achteraan hangen.

   Hebben nog meer mensen dit gezien en zo ja waar bevonden jullie zich?

 23. Ik reed net op de A27 vlak onder Breda, in noordelijke richting ter hoogte van Bavel toen ik vanavond 13/10/09 om ongeveer 18.58 een vuurbal zag ter grootte van een strandbal met een gele kern en een staart die onder een zeer schuine hoek van ongeveer 35 graden overkwam vanuit zuid-westelijke richting. Dit duurde ongeveer drie of vier seconden vanaf het moment dat ik het links, hoog door mijn zijruit zag waarna het rechts laag uit beeld verdween; dat wil zeggen, na een paar laatste vonken/vonkenregen was de vuurbal op slag gedoofd. Voor mijn idee was het heel dichtbij, ongeveer 200 meter schat ik. Misschien is dit hetzelfde als wat Caint gezien heeft? Het was spectaculair om te zien, zo in de beginnende avondschemer! Wie weet wordt er in Bavel en omgeving iets gevonden!?

 24. Goeden avond,

  ik heb deze vuurbal ook gezien. Ik fietste net van het station in Enkhuizen richting de binnenstad.(rond 19 uur) Het was wel heel apart. Hij leek heel dicht bij te zijn. Ik kon hem meerdere seconden zien, voordat hij achter de huizen verdween. Ik verwachtte nog een grote knal, maar die was er niet.

  Zo te lezen hier, gebeurd dat wel vaker in deze regio. Het is te hopen dat deze meteoren, die het dus blijkbaar geweest zijn, altijd in het water landen.

 25. Nou, van Breda naar Enkhuizen is het nog een stukje. Wie weet, misschien kwam hij ook nog langs Terschelling of Juist.

 26. Hallo,

  wij zagen iets voor 1900 uur in paterswolde iets onder groningen ook een vuurbal-meteoriet voor bij komen van zuid naar noord ietsje noord oost richting gevolgd door een explosie ongeveer drie minuten later. Als ik het snel uitreken is de meteoriet ongeveer 60 klm ten noord oost van paterswolde neer gekomen.

 27. Ik heb dit ook gezien (was nu op internet aan het speuren wat dit was en of meer mensen het gezien hebben). In Nijkerk, rond 19.00. Ik keek in noord-westelijke richting en het viel dan van westelijk naar oostelijk zeg maar, maar duidelijk ten NW van Nijkerk.

 28. Excuus, de kaart er nog eens bij gepakt, ik keek in noord-oostelijke richting!

 29. hallo

  ik woon in zevenhuizen, Groningen. Rond 19.00 u vanavond stond ik buiten bij ons paard toen ik ineens ook een grote vuurbal in de lucht zag. Even inschatten, volgen mij kwam hij uit zuidwestelijke richting en ging hij noordoostelijk (hoop dat ik dat zonder kompas goed inschat). Ik zag hem enkele seconden in de lucht, waarna hij in een aantal stukken uiteen spatte. Ik ben naar binnen gerend en hem mijn man de rookpluim nog laten zien die het achter gelaten had. Net toen wij weer naar binnen wilden gaan, hoorde wij een doffe knal (ca. 3 a 4 minuten later). Ben ook erg benieuwd wat dit geweest is.

  • Gezien: 2 minuten voor 19.00 uur een heldere lichtblauwe bol met korte gele staart, richting : ongeveer van west naar noord-oost; hoogte ongeveer 30 graden t.o.v. het aardoppervlak.

   Santpoort Noord, 13-10-2009

 30. emiel raat zegt

  zo bruut he dat ding, wist niet wat ik zag man,

  heb zoiets nog nooit gezien,weleens een vallend sterretje,

  maar deze was echt groot hoor, heb hem zeker 4 seconden gezien.

  ben niet de enige zie ik, haha, groetjes emiel

 31. Piet Werkhoven zegt

  Hallo,

  Ik ben woonachtig in Arnhem-Zuid. Om ongeveer 19.00 uur stond ik voor het raam en werd ik verrast door een enorme vuurbal met aan de achterkant een lichtblauwe/witte straal die vanuit het zuidwesten langs kwam met een enorme vaart. Of hij kwam sloeg in in Arnhem-noord of ten noorden van Arnhem.

  Dit wilde ik graag ff kwijt

  m.vr.gr.

  Piet Werkhoven

 32. Hier in Hoorn NH eveneens gezien rond 18:59 uur, grote zeeeer heldere gele tot witgele vuurbal met oranje randen en mooie staart, lichter dan de maan maar niet zo licht als de zon. ca. 6 seconden, werd daarna aan mijn waarneming onttrokken door dak van overburen. Daardoor dus ook niet uiteen zien spatten. Ook geen geluid waargenomen. Was nog zeer helder in de schemering. In tegenstelling tot andere waarnemers schat ik de hoek op 60-75 graden. Baan was in ieder geval noordelijk van Hoorn, van zuidwest naar noordoost tot noord-noordoost.

  Zoiets heb ik nog nooit gezien. Magnifiek om zoiets mee te maken en te beleven! Ongelooflijk!

 33. Jan de Jong zegt

  Hallo

  Ook ik heb rond 19.00 uur deze vuurbal gezien boven Heeze (bij Eindhoven) Ik zag een vuurbal kijkende naar het noorden met grote snelheid van zuidwest naar noordoost gaan, in een hoek van ca 30 graden met de horizon. Hij leek onderweg steeds (lichtgevende) stukken te verliezen waardoor de bal wisselde in grote. De kleur was wit/groen.

 34. Ik heb hem ook gezien kort voor 19.00 uur in Tilburg-West, richting NNO. Ik vond de gloed felblauw, zoals een flits van een fototoestel.

  Weet iemand waar je meer informatie kunt vinden?

 35. hoi hoi

  Hier in leiden is hij ook gezien om 19:00.

  We maakte eerst nog een beetje gein omdat we niet precies wisten waar het om ging.

  Heb nog nooit zoiets moois en fel gezien.

  Het had een lichtblauwe staart en een beetje gelige rand.

  Supermooi.

 36. Alle meldingen van de vuurbal van vanavond (13 oktober 2009) graag hier melden, in een nieuwe astroblog die ik erover heb gemaakt.

 37. Hier in Enschede (Lonneker) was het ook goed te zien. Even voor 1900 uur een grote vuurbal met lange staart en vonkenregen, ongeveer 4 seconden te zien. De bal deelde zich in meerdere stukken en doofde in de lucht. Spectaculair!

 38. Dinsdagavond 13 oktober rond de klok van 19 uur ook vanuit Borculo een zeer felle lichtstreep waargenomen met felle, heldere kleuren. De voorkant was meer een blauwe bol overgaand in een gele streep en vervolgens fel wit. Het ging van zuid naar noord, even boven de horizon in noordelijke richting verdween het geheel. Het stak prachtig af tegen de hemel die helemaal opgeklaard was.

 39. Annemieke zegt

  Ook vanuit Hazerswoude (zh) zag ik deze vuurbal op weg naar de tennisles rond 19 uur. Men verklaarde mij nog voor gek, dat ik ze echt zag vliegen hahaha…bijzonder mooi gezicht, goed omschreven Herman, zo zag ik het ook voor me.Helaas maar erg kort.

 40. Marielle zegt

  Ik was helemaal onder de indruk!! Ik reed over de A16 bij Dordrecht rond 19.00uur en zag de lichtbal met streep van West naar Oost voorbij gaan door de lucht. Heel fel wit licht wat richting de grond ging, heel snel en daarna gedoofd was. Ik vroeg me echt even af of anderen het ook gezien hadden… gelukkig wel!! Ben thuis gelijk gaan googelen en kwam op deze site. Was een bijzondere ervaring

 41. Baan die NOS journaal aangeeft voor vuurbal is onjuist. Uit eigen waarneming weet ik pertinent zeker dat de de vuurbal niet recht boven mijn hoofd, maar NOORDERLIJK ervan passeerde, dus de baan heeft noordelijk van HOORN NH gelegen.

  Dus zoals altijd in de media: de leugen regeert.

  Binnenkort zullen er hopelijk wel beelden van en of andere bewakingscamera's te zien zijn waarop dit zal blijken.

 42. wie heeft er zaterdag 25-10-2009 een grote vuurbal gezien ongeveer rond 18.30 uur. ik liep toevallig naar mijn auto om weg te gaan. hij was echt groot en heb hem een tijdje kunnen volgen tot ik hem niet meer zag ik had nog tijd om mijn vriendin te roepen om te komen kijken. hij was fel oranje van kleur en vloog zuidwestelijke richting. waargenomen in stein limburg.

 43. pettysstuff zegt

  hallo,

  gister in helmond ook gezien een vuurstraal zal ik maar zeggen heel fel en een straal van tientallen meters!!!
  het ging snel stond in de tuin met oma en zag het snel naar beneden komen richting snelweg van helmond naar nuenen schrok ervan maar ging te snel dat oma het niet mee kreeg. wel heel appart!!

Speak Your Mind

*