23 oktober 2020

Dinsdagochtend loopt ISS weer risico op botsing

Morgenochtend weer schuilen in de Soyuz

Morgenochtend weer schuilen in de Soyuz

Een week geleden moesten de drie astronauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS een half uurtje schuilen in de gekoppelde Soyuz, omdat de kans aanwezig was dat een stuk ruimteschroot (12,7 centimeter groot; vorige week dacht ik dat het kleiner was) met het ISS zou botsen. Uiteindelijk passeerde het stukje schroot het ISS op 4 km afstand. Morgenochtend, dinsdag 17 maart, om 08.14 uur Nederlandse tijd staat de astronauten hetzelfde te wachten: er komt dan opnieuw een stukje ruimteschroot gevaarlijk dicht in de buurt van het ISS, dit keer nog dichterbij, 793 meter slechts. Het gaat om schroot dat afkomstig is van een Russische navigatiesatelliet die in 1981 explodeerde. Het zou kunnen dat de NASA vandaag nog beslist om eventjes de motoren van de Zvezda module van het ISS aan te zetten om het ISS eventjes naar een veiliger baan te dirigeren. Als dat gebeurt dan zal dat vannacht om 02.54

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.