28 maart 2024

Wat is er met die ringen aan de hand?

Vreemde spikkels in de ringen

Vreemde spikkels in de ringen. Credit: NASA/JPL-Caltech.

Zie hier een foto die Cassini op 10 maart jongstleden nam van de ringen van Saturnus. Wat direct opvalt zijn niet de ringen zelf, die kennen we inmiddels wel, maar al die spikkels die in beeld zijn. Spikkels die net als een dartbord uit meerdere concentrische ringen zijn opgebouwd. Is de Cassini door een plaatselijk regenbuitje gevlogen en heeft ‘ie vervolgens die spikkels op z’n lens gekregen? Zijn er vreemde mysterieuze krachten werkzaam in de ringen van Saturnus? Nee, niets van dat alles. Met de ringen zelf heeft het niets te maken. Het zit ‘m in de camera van Cassini. De filters van Cassini zitten vol met stofdeeltjes. Ik weet niet hóe die deeltjes in de camera terecht zijn gekomen, maar ze zitten er. Normaal is er niets van te merken, maar zodra Cassini foto’s maakt van zeer donkere of lage-contrast objecten zijn ze zichtbaar. Mmmm, in de volgende versie van de Cassini moeten ze maar zo’n antistof-systeem inbouwen, zoals Olympus SuperSonic Wave Filter. 😀 Bron: Planetary Society.

Share

Comments

  1. Het is duidelijk dat Cassini is geraakt door stof.

    Het filter is dus blijkbaar niet door Aards stof gecontamineerd, maar door stof uit de ringen zelf.

    Dat is op zich best intrigerend, dat er een reële kans bestaat in de ring door deeltjes geraakt te worden.

    Toch zou het verschil in relatieve snelheid enorm moeten zijn.

    Waarom is er niet meer schade?

  2. Deze vraag is overigens van Hannes 😉

  3. Aangezien er 2 jaar eerder helemaal geen sprake was van verontreinigingen van het filter, lijkt het me inderdaad dat de oorzaak recentelijk gezocht moet worden.

    Waterspetters kunnen niet, maar het is mogelijk dat er resten organisch materiaal achtergebleven zijn toen Cassini door de geiser van Enceladus gevlogen is.

    Met de huidige snelheid lijkt een botsing met deeltjes uit de Saturnus-ring onwaarschijnlijk.

    Goede kans dus dat er dus toch stof van Enceladus is achtergebleven in het filter.

    Goede vondst, Adrianus V!

Speak Your Mind

*