19 juni 2024

Wordt ISS’ Node 3 naar een komiek genoemd?

Node 3 van het ISS

Node 3 van het ISS. Credit: NASA

De Verenigde Staten is het land van de onbegrensde mogelijkheden en dat blijkt maar weer eens uit het volgende. Zoals jullie gemerkt hebben is de NASA af en toe nogal democratisch ingesteld en wordt het publiek gevraagd om mee te denken/stemmen over bijvoorbeeld de namen van ruimtevaartuigen. Gisteren schreef ik over de wedstrijd om een naam te kiezen voor het Mars Science Laboratory. En afgelopen vrijdag was de Mission Madness het thema, een wedstrijd waarin je kan kiezen uit 64 NASA-missies. Afijn, waar ik naar toe wil is een andere naamwedstrijd, die de NASA in februari had uitgeschreven. Het ging om de zogenaamde Node 3 [1]De reeds verbonden modules Node 1 en Node 2 heten Unity en Harmony., een koppelmodule die later dit jaar aan het internationale ruimtestation ISS wordt verbonden en die astronauten in staat stelt om van de ene module naar de andere te zweven. Tot 20 maart kon iedereen meedoen met het inzenden van namen en in eerste instantie leek de naam Serenity te winnen. Máár toen kwam daar de Amerikaanse TV-komiek Stephen Colbert en die verzocht het publiek om zijn naam in te dienen, Colbert dus. En wat gebeurde er: Colbert kreeg 230.000 stemmen, 40.000 meer dan Serenity! 😯 Kortom, Node 3 gaat Colbert heten. Tenzij… ja ja, er is een tenzij! Tenzij de NASA werkelijk gebruik gaat maken van wedstrijdregel nummer 4:

NASA will take into consideration the results of the voting. However, the results are not binding on NASA and NASA reserves the right to ultimately select a name in accordance with the best interests of the agency, its needs, and other considerations. Such name may not necessarily be one which is on the list of voted-on candidate names. NASA’s decision shall be deemed final.

Het is dus mogelijk dat de NASA uiteindelijk besluit om toch Serenity als winnaar aan te wijzen. Ik ben alleen bang dat Stephen Colbert daar ernstig bezwaar tegen zal maken en dat hij de ruimtevaartorganisatie in z’n programma met de grond gelijk zal maken. Het wordt dus nog interessant wat de NASA uiteindelijk zal besluiten. Wordt het Unity, Harmony en Serenity of Unity, Harmony en Colbert? 😀 Zodra ik er meer van weet zal ik dat hier uiteraard melden. Er is overigens al voorgesteld om geen van beide namen te kiezen, maar een geheel alternatieve naam voor Node 3: Brian, de naam van de inmiddels wereldberoemde ruimtevleermuis. Oh ja, één ding nog: Phil Plait, de Bad Astronomer, houdt niet van Colbert. Simpelweg omdat deze laatste in één van z’n programma’s riep dat mensen nooit op de maan zijn geweest en dat het allemaal fake is. Maar ja, die man is komiek, dus je kan je afvragen of  ‘ie (wel eens) serieus is. Bron: Bad Astronomy.

 

Voetnoten

Voetnoten
1 De reeds verbonden modules Node 1 en Node 2 heten Unity en Harmony.
Share

Speak Your Mind

*