19 juni 2024

Lezing bij Chr. Huygens: sterrenhopen

credit: Geert Vandenbulcke of http://www.astronomie.be/.

Er zijn hopen sterren en die zitten vaak in sterrenhopen. Goh, er schuilt af en toe een groot poëet in mij. 🙂 Ahum… over die sterrenhopen zal morgenavond (vrijdag 27 maart) Paul Bakker (alias Mount Paulomar) bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens in Papendrecht een lezing houden. Even een korte intro tot die lezing: “Sterrenhopen zijn mooie deepsky-objecten, zowel voor kleine als grote telescopen. Sommige sterrenhopen zijn al prachtig in een verrekijker. Paul geeft een korte inleiding over deze fascinerende groepen van sterren. Bij helder weer gaan we aan de hand van een waarneemlijst de sterrenhopen in de kijker zetten. Natuurlijk worden de verenigingskijkers ingezet, maar het is ook leuk als je je eigen telescoop meeneemt. Is het bewolkt, dan gaan we ‘waarnemen’ via de laptop en de beamer.” Vanaf 20.00 is de zaal open en vanaf 20.30 uur neemt Paul Bakker, die menig cluster vakkundig op de foto heeft gezet, je mee in de wereld van de sterrenhopen. Waar? In het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard van de NVWA, Matenaweg 1, tussen Papendrecht en Wijngaarden.

Share

Comments

 1. Zucht…..het mot nou nie gekker worden…..Eerst hang je jarenlang, zeer tot mijn ultiem chagrijn, op alle voorpagina's van de lokale en zelfs landelijke suffertjes de grote "waarnemer" uit……als het ware de ver-eenzelviging van "den mensch verschmolten met zijne telescoop"….Terwijl toch iedereen weet danwel DIENT te weten dat jouw telescoop (voorzover je eigenlijk nog wel zo'n kreng echt in je bezit hebt??) al 14,8 miljard jaar stof staat te verzamelen in jouw fietsenschuurtje…..

  Dit terwijl het juist den schrijver dezes is die al sinds de schepping van ons "al" in de ijskoude biesbos, gewapend met allerlei optisch speelgoed, zichzelf staat af te matten ter meerdere eer en glorie van den amateur wetenschap….grrrr!!!

  Maar goed….met dit "kosmologisch smetje" kan ik dan nog wel enigszins een beetje leven….maarre….als je jezelf nu ook nog eens de status van… of all trades…"Dichter"…gaat toe-eigenen….Tja, dan geraakt bij mij de "spreekwoordelijke pis" toch wel een beetje erg "aan de kook"!!

  Ofwel….Ik daag U uit, gij verbale heiden, vanavond tijdens de pauze van de lezing van Paul (leuke lezing overigens, komt allen, maar goed dit terzijde!!)tot een duel, Jawel…!!!

  Maar dan NIET "mano a mano" (eh…op de vuist) maar "MUILo a MUILo" ofwel met fraaie vloeiend uit de mond rollende dichtregels als wapens tot de dood of erger nog….verveling…er op volgt!

  Zo…die handschoen is geworpen!!

  Ik zie je vanavond wel op de club…eh..als je durft…ha…ha…

  Cyrano de Bergebrandt

 2. Zucht…..het mot nou nie gekker worden…..Eerst hang je jarenlang, zeer tot mijn ultiem chagrijn, op alle voorpagina's van de lokale en zelfs landelijke suffertjes de grote "waarnemer" uit……als het ware de ver-eenzelviging van "den mensch verschmolten met zijne telescoop"….Terwijl toch iedereen weet danwel DIENT te weten dat jouw telescoop (voorzover je eigenlijk nog wel zo'n kreng echt in je bezit hebt??) al 14,8 miljard jaar stof staat te verzamelen in jouw fietsenschuurtje…..
  Dit terwijl het juist den schrijver dezes is die al sinds de schepping van ons "al" in de ijskoude biesbos, gewapend met allerlei optisch speelgoed, zichzelf staat af te matten ter meerdere eer en glorie van den amateur wetenschap….grrrr!!!
  Maar goed….met dit "kosmologisch smetje" kan ik dan nog wel enigszins een beetje leven….maarre….als je jezelf nu ook nog eens de status van… of all trades…"Dichter"…gaat toe-eigenen….Tja, dan geraakt bij mij de "spreekwoordelijke pis" toch wel een beetje erg "aan de kook"!!
  Ofwel….Ik daag U uit, gij verbale heiden, vanavond tijdens de pauze van de lezing van Paul (leuke lezing overigens, komt allen, maar goed dit terzijde!!)tot een duel, Jawel…!!!
  Maar dan NIET "mano a mano" (eh…op de vuist) maar "MUILo a MUILo" ofwel met fraaie vloeiend uit de mond rollende dichtregels als wapens tot de dood of erger nog….verveling…er op volgt!
  Zo…die handschoen is geworpen!!
  Ik zie je vanavond wel op de club…eh..als je durft…ha…ha…

  Cyrano de Bergebrandt

 3. Hé Cyrano, die gelijkenis gaat wel op ja… qua neus. 🙂 Eh… ik moet je teleurstellen, maar ik kan vanavond helaas niet komen en met jou de degens opnemen. Vrouwlief gaat weer eens naar het theater en ik moet bij de kidzz zijn. Eh… kan jij een verslagje maken van paul's lezing en dat toemailen?

  CU, uw dienstbare kosmo-poëet Adrianus 😀

Speak Your Mind

*