25 mei 2024

Galaxy Zoo belevenissen in NEMO

Afgelopen zaterdag was Jan in NEMO, het science center in Amsterdam, om Hanny te assisteren bij de stand van de Galaxy Zoo aldaar. Ik was daar zondag voor hetzelfde nobele doel. Hier een verslag van die dagen:

Zaterdag (door Jan)

NEMO in Amsterdam

NEMO in Amsterdam

Afgelopen weekend beleefden wij, de bewoners van dezen fraaien aardkloot, wellicht het voorlopige hoogtepunt van het internationale jaar van de sterrenkunde. Evenementen, al dan niet live danwel digitaal, in de vorm van de Nationale sterrenkijkdagen, 100 uur nonstop sterrenkunde, in 80 telescopen de wereld rond……vormden een klein deel van het rijke scala aan leuke sterrenkundige activiteiten, georganiseerd afgelopen weekend door de vele sterrenkundige instituten die wij op deze planeet rijk zijn. Eén van die vele evenementen betrof een twee dagen durende sterrenkunde manifestatie gehouden in het, zeer indrukwekkende, NEMO science center in Amsterdam. Bijkans alle grote, kleine, professionele en amateur sterrenkundige organisatie’s, verenigingen en wetenschappelijke instellingen waren er vertegenwoordigd middels leuke standjes, lezingen en andersoortige promotiemethoden… Althans……..dat zal vermoedelijk wel zo het geval zijn geweest want….hoewel ik zo ongeveer de gehele zaterdag aanwezig ben geweest op deze grootse manifestatie……heb ik er dus eigenlijk helemaal NIETS van gezien!! Eh??? Welnu, ik was amper binnen en een net beetje bekomen van de eerste overweldigende indrukken van dat hele NEMO-gebeuren………….. toen ik werd “herkend ende medegesleurd” door mijn Londonse Galaxy Zoo-collega Thomas met de mededeling in de trand van: “Oh great, you’ve arrived…. ah….. Hanny is somewhere upstairs and about to “succumb to a stampede of potential Galaxy zoo enthousiasts, she could do with some assistance…. huge understatement!!!”  ……. en aldus ben ik achter hem aan naar het Galaxy zoo lokaal gespoed om deze eigenlijk pas, met een korte zeer noodzakelijke lunchpauze als enige tussenstop, bij sluitingstijd weer te verlaten!! Enne……….leuk dat het was, deze ware stormvloed van belangstellenden voor Galaxy zoo project!! OK….aan het eind van de dag waren mijn stembanden en de rest van mijn karkas tot op de draad toe versleten, maar daar heb ik wel echt heel wat voor teruggekregen…. om maar wat te noemen…..een hele dag in het aangename gezelschap van “Famous (whether she likes it or not….but she thankfully does!!) Hanny” …of ….de eer en het bizarre genoegen om het Galaxy Zoo project te mogen demonstreren aan ene professor Hugo van Woerden met als zotte inleidings-frase “Eh, ben ie toevallig een bietje bekend met sterrenkunde”…ha…ha…!! Overigens kwam diezelfde ook niet geheel onbekende professor van Woerden het Galaxy zoo lokaal binnenwandelen op zoek naar, weer in zijn ogen…..famous Hanny……ha…ha…!!!….Erg grappig om dan aan haar (met prettig knikkende knietjes….ha…ha…) te moeten uitleggen wie zij tegenover zich had!!! Maar goed, het was een waar genoegen om te bemerken dat het galaxy zoo project in zo’n warme belangstelling mocht verkekeren. Wat trouwens heel erg opviel was de ongelofelijk jonge leeftijd van sommigen van die belangstellenden (6 tot 10 jaar) en het gemak en deskundigheid waarme deze jonge kinderen dat classifiseren oppikten. Afijn, ik heb me in elk geval een dagje kostelijk sterrenkundig mogen amuseren ook al heb ik dus feitelijke niets van de rest van het evenement mogen aanschouwen. Voor een verslag hierover schakel ik nu dus dan maar over naar …..the one and only…..your eternal and heavenly astroblog- Host, …..Mister Adrianus V….!!!!….Want hij is op zondag daar ook geweest en schijnt nog wel “iets” van de rest van dit evenement te hebben weten mee te pikken.

Nemo

Credit: NEMO.

Zondag (door Adrianus)

Yep, that’s me, your eternal and heavenly astroblog- Host. Haha Jan, hoe verzin je ’t. Een telefoontje zaterdag van Jan naar ondergetekende dat Hanny er op zondagmiddag alleen voor zou staan, voor die meute kinderzieltjes die snakken naar begeleiding om sterrenstelsels te classificeren, en dat mijn hulp welkom was, was eigenlijk de aanleiding om te komen. OK, eigenlijk had ik ook nog een verjaardagsfeest in Paapcity, maar m’n vrouw + kidz gingen daar al naar toe, dus ik kon naar de hoofdstad afreizen. ’s Morgens had ik van Hanny per mobiel al gehoord dat er zaterdag zo’n 4.000 bezoekers waren geweest in NEMO, dus dat beloofde wat. Per trein ging ik naar A’dam, steevast als 020 aangeduid door Feijenoordfans, en vanaf CS liep ik het laatste stuk naar NEMO. Daar zag ik al direct iets bekend staan: de Herschel Discovery Truck van de Universiteit van Groningen, die alles laat zien over infraroodsterrenkunde. Ik ben natuurlijk even naar binnen gewipt en heb even rondgeneusd. Daarna ben ik NEMO binnengestapt en ging op zoek naar de Galaxy Zoo stand. Maar daar was Hanny nergens ze bekennen. “Ze is even lunchen”, zeiden wat roodaangelopen JWG’ers. Ooit in een verre oertijd was ik ook lid van de JWG, de Jongerenwerkgroep. Dé manier van jeugdig Nederland om kennis te maken met het gezamelijk beoefenen van de edele kunscht der sterrenkunde en ook dé manier om binnen de kortste keren mee te doen aan een astrokamp. Ha, daar kan ik nog verhalen vol over schrijven, maar dat doe ik een andere keer wel. Afijn, Hanny was eten, dus ik maakte even van de gelegenheid gebruik om elders in NEMO de vele astronomisch verantwoordde stand te bekijken. En dat waren er heel wat, met name in het zogenaamde Astrobeurs-gedeelte. Daar konden kinderen pulsars in elkaar knutselen, posters van satellieten gratis vergaren en van alles en nog wat aan informatie verkrijgen over allerlei onderwerpen. Ik kwam  nog een oude bekende tegen bij de stand van De Koepel, Edwin Mathlener, redacteur van Zenit. Via telefonetisch kontakt met Hanny bleek dat ze uitgegeten was en ontmoetten we elkaar in de Galaxy Zoo (GZ) ruimte, alwaar zo’n stuk of tien PC’s stonden die allemaal verbonden waren met de Galaxy Zoo site. Via inlogcodes kon het deelnemende publiek, dat van jong tot oud en van Italiaan tot Amerikaan varieerde, deelnemen aan GZ en zelf sterrenstelsels beoordelen en classificeren. Ik merkte al direct dat Hanny in het dagelijks leven voor de klas staat, want haar uitleg over de werking van GZ was uitstekend en zelfs de astrobeten onder het publiek konden na een stoomcursus GZ van Hanny zo een sterrenstelsel analyseren en er een wetenschappelijk artikel aan wijden dat geschikt is voor The Astrophysical Journal. Nou ja, bij wijze van dan, ahum…  Afijn, om een lang verhaal kort te maken: net als Hanny heb ik het publiek geholpen met hun allereerste kennismaking met het fenomeen van GZ en dat was leuk om te doen. Om een uur of kwart voor vijf ging ik weer weg (5 uur was ’t echt afgelopen), want ik moest m’n trein weer halen. En zo kwam er een einde aan een weekendje Galaxy Zoo in NEMO. 😀

Share

Comments

  1. Leuk verslag jongens! And thanks again so much for your help that wonderful weekend!~xx

  2. Leuk verslag jongens! And thanks again so much for your help that wonderful weekend!~xx

  3. Hanny, graag gedaan hoor! CU next time 😀

  4. Hanny, graag gedaan hoor! CU next time 😀

Speak Your Mind

*