3 maart 2024

9 april 1959: dé Mercury 7 persconferentie

De Mercury Seven

Credit: NASA

Morgen, donderdag 9 april 2009, is het precies vijftig jaar geleden dat een persconferentie werd gehouden, waarin de zeven astronauten aan de pers werden voorgesteld die het Amerikaanse Mercury-programma moesten gaan doen. Die zeven astronauten waren Gus Grissom, Alan Shephard, Scott Carpenter, Wally Schirra, Deke Slayton, John Glenn en Gordon Cooper, wiens Mercury-activiteiten prachtig verfilmd zijn in The Right Stuff (Philip Kaufman, 1983). De NASA heeft ter gelegenheid van het vijftigjarige jubileum van die persconferentie de authentieke versie daarvan online gezet, eentje die zéér de moeite waard is om te bekijken.

Wat mij vooral verwonderde over die persconferentie, die je kan zien als het allereerste mediaspektakel rondom ruimtevaart in de geschiedenis, is het aantal mensen dat tijdens de conferentie rookte. Ja echt, er zaten niet alleen NASA-bonzen en militairen te roken, maar ook drie van de zeven astronauten. 😯

De Mercury-astronauten

De Mercury-astronauten. Credit: NASA

Ik zie ze dat vandaag toch echt niet meer doen. Naast de authentieke persconferentie, die je echt moet zien, oeps dat had ik al gezegd, maar ik zeg het toch maar voor de zekerheid voor de tweede keer, heeft de NASA ook een zogenaamde Interactive Press Conference gemaakt, waarin je per astronaut kan zien wie wat antwoordde tijdens de conferentie. Ook wel grappig om te zien. Kwisvraag aan de lezers van de Astroblogs: welke van de zeven astronauten werd de eerste die de ruimte inging? De tijd gaat nu in! 🙂 Afijn mensen, kijken die persconferentie, maar dat had ik al gezegd… Zucht. Bron: Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*