16 juni 2021

Bewustzijn en quantumverstrengeling

eindeloos bewustzijnEen poosje terug kreeg ik een boek van Jan te leen, Eindeloos Bewustzijn van cardioloog Pim van Lommel. Weinig

Comments

 1. Hoi Arie,

  Leuk stukkie over dat baanbrekende, zeer lezenswaardige maar ook best pittige boek geschreven door mijn superslimme achter achterneef.

  Mijn onlangs overleden en deerlijk gemiste "asfaltTante"..(haar straffe kopjes thee waren berucht..ha..ha..!!) liet ooit eens iets vallen over haar slimme cardiologen-neefje die als zeer serieuze "hobby" onderzoek deed aan HET moderne Taboe-onderwerp te weten "de bijna dood ervaring".

  Ik heb de goede man onlangs in levende lijve mogen aanschouwen ende ontmoeten…..en ik heb hem toen gezegd dat ik het echt heel dapper van hem vond dat hij zo op deze manier zijn wetenschappelijke nek heeft durven uitsteken, omdat dit onderwerp natuurlijk, zeker bij een bepaalde groep rechtlijnig denkende door dogma's gedreven wetenschappers(??),…eh… zeer "gevoelig" ligt.

  Het mooie aan zijn boek vind ik vooral de manier waarop hij de mens onlosmakelijk verbind aan de ons omringende natuur c.q. universum……Was het niet ene carl Sagan die ooit eens de gevleugelde woorden heeft gesproken "Wij, den mensch, zijn sterrenstof"….en is het ook niet zo dat de Quarks en al die andersoortige exotische elementaire deeltjes die wij met monstermachines als de LHC tevoorschijn trachten te "toveren" dezelfde "dingen" zijn als waar onze stoffelijk lichamen zijn opgebouwd??

  Ofwel….waar houd biologie op en waar begint "keiharde natuurkunde" als het gaat om "levende wezens"??

  De gedachte de mens een beetje te vergelijken met een elementair deeltje dat als het ware "uit het niets"…lees "quantum-vacuum" wordt geschapen/gecre-eerd…om vervolgens een stukkie als ware het een virtueel deeltje "stoffelijk te leven"…om daarna weer terug te keren naar de "energie vorm"…..hmmm, OK…wellicht een tikkie vergezocht, maar ja…wat dachten ze niet van ene NU bejubelde A.Einstein toen hij met zijn maffe theorie op de proppen kwam bijna een eeuw geleden??

  Nou ja…..Mijn helden wetenschappers zijn in elk geval DIE mannen en vrouwen die verder hun geijkte wetenschappelijke DOGMA-neus durven te kijken, dunkt mij!!

  Overigens, mocht je daar belangstelling voor hebben, dan heb ik het e-mailadres van "neef Pim" aan mijn prikbord hangen om zijn mening te vragen over de door jou gesuggereerde eventuele connectie tussen dat "heldere witte licht" en "onze zon"!

  Hij die nieuwsgierig is, Hij die leeft!!!

  JB

 2. Hoi Arie,

  Leuk stukkie over dat baanbrekende, zeer lezenswaardige maar ook best pittige boek geschreven door mijn superslimme achter achterneef.
  Mijn onlangs overleden en deerlijk gemiste "asfaltTante"..(haar straffe kopjes thee waren berucht..ha..ha..!!) liet ooit eens iets vallen over haar slimme cardiologen-neefje die als zeer serieuze "hobby" onderzoek deed aan HET moderne Taboe-onderwerp te weten "de bijna dood ervaring".
  Ik heb de goede man onlangs in levende lijve mogen aanschouwen ende ontmoeten…..en ik heb hem toen gezegd dat ik het echt heel dapper van hem vond dat hij zo op deze manier zijn wetenschappelijke nek heeft durven uitsteken, omdat dit onderwerp natuurlijk, zeker bij een bepaalde groep rechtlijnig denkende door dogma's gedreven wetenschappers(??),…eh… zeer "gevoelig" ligt.
  Het mooie aan zijn boek vind ik vooral de manier waarop hij de mens onlosmakelijk verbind aan de ons omringende natuur c.q. universum……Was het niet ene carl Sagan die ooit eens de gevleugelde woorden heeft gesproken "Wij, den mensch, zijn sterrenstof"….en is het ook niet zo dat de Quarks en al die andersoortige exotische elementaire deeltjes die wij met monstermachines als de LHC tevoorschijn trachten te "toveren" dezelfde "dingen" zijn als waar onze stoffelijk lichamen zijn opgebouwd??
  Ofwel….waar houd biologie op en waar begint "keiharde natuurkunde" als het gaat om "levende wezens"??
  De gedachte de mens een beetje te vergelijken met een elementair deeltje dat als het ware "uit het niets"…lees "quantum-vacuum" wordt geschapen/gecre-eerd…om vervolgens een stukkie als ware het een virtueel deeltje "stoffelijk te leven"…om daarna weer terug te keren naar de "energie vorm"…..hmmm, OK…wellicht een tikkie vergezocht, maar ja…wat dachten ze niet van ene NU bejubelde A.Einstein toen hij met zijn maffe theorie op de proppen kwam bijna een eeuw geleden??
  Nou ja…..Mijn helden wetenschappers zijn in elk geval DIE mannen en vrouwen die verder hun geijkte wetenschappelijke DOGMA-neus durven te kijken, dunkt mij!!
  Overigens, mocht je daar belangstelling voor hebben, dan heb ik het e-mailadres van "neef Pim" aan mijn prikbord hangen om zijn mening te vragen over de door jou gesuggereerde eventuele connectie tussen dat "heldere witte licht" en "onze zon"!

  Hij die nieuwsgierig is, Hij die leeft!!!

  JB

 3. Jan, je reacties beginnen steeds langer te worden. Binnenkort ga ik ze allemaal bundelen in een boek. 🙂 Eh.. ja, ik vind het ook wel een boeiend fenomeen, de menselijke geest in relatie tot de natuurwetenschappen. Twee dingen die nogal op gespannen voet met elkaar lijken te staan, maar waar je denk ik best wel over mag nadenken. En da's precies wat die achterneef van je in z'n boek doet. Eh… wat mij betreft stuur jij hem een mailtje en wijs je hem daarin op mijn bescheiden astroblogje. Kan 'ie zelf ook reageren. 😀

 4. Jan, je reacties beginnen steeds langer te worden. Binnenkort ga ik ze allemaal bundelen in een boek. 🙂 Eh.. ja, ik vind het ook wel een boeiend fenomeen, de menselijke geest in relatie tot de natuurwetenschappen. Twee dingen die nogal op gespannen voet met elkaar lijken te staan, maar waar je denk ik best wel over mag nadenken. En da's precies wat die achterneef van je in z'n boek doet. Eh… wat mij betreft stuur jij hem een mailtje en wijs je hem daarin op mijn bescheiden astroblogje. Kan 'ie zelf ook reageren. 😀

 5. Hmmm, een boek? Da's nou eens een goed idee.

  Effe lekker een bestsellertje eruit persen..en dan..hup…rap verkassen naar een tropisch eiland… Natuurlijk niet voor het eventuele exotische strandleven met drank en vrouwen en zo…Edoch Neen, de rest van ons (on)nuttige leven bivakkeerend in ons eigen prive giga observatorium boven OP de centrale berg van dat tropische eiland, Oh Yes!!

  Titel?…."De hemelse belevennissen van de Dordtse Astro-Mounties"..of zoiets…eh,aannemende dat jij ook nog weet wie/wat "De mounties" waren, tenminste….welke toendertijd een fraaie (zwakke danwel sterke) wisselwerking tentoon spreidden tussen aangever (jij als Astroblogger zijnde) en gast-intikker (uw nedrig kort van stof zijnde..ha..ha..gastscribent)!!

  Hmmmmm, A bright future awaits us…ha..ha..!!

  en ja….ik zal er zeker eens een mailtje richting mijn acher achterneef aan wagen….U hoort nog van mij!!

  Welterusten,

  JB

 6. Hmmm, een boek? Da's nou eens een goed idee.
  Effe lekker een bestsellertje eruit persen..en dan..hup…rap verkassen naar een tropisch eiland… Natuurlijk niet voor het eventuele exotische strandleven met drank en vrouwen en zo…Edoch Neen, de rest van ons (on)nuttige leven bivakkeerend in ons eigen prive giga observatorium boven OP de centrale berg van dat tropische eiland, Oh Yes!!
  Titel?…."De hemelse belevennissen van de Dordtse Astro-Mounties"..of zoiets…eh,aannemende dat jij ook nog weet wie/wat "De mounties" waren, tenminste….welke toendertijd een fraaie (zwakke danwel sterke) wisselwerking tentoon spreidden tussen aangever (jij als Astroblogger zijnde) en gast-intikker (uw nedrig kort van stof zijnde..ha..ha..gastscribent)!!
  Hmmmmm, A bright future awaits us…ha..ha..!!
  en ja….ik zal er zeker eens een mailtje richting mijn acher achterneef aan wagen….U hoort nog van mij!!

  Welterusten,

  JB

 7. Het zelfbewustzijn in relatie tot de absolute natuurkunde intrigeert mij erg. Het vermogen om zelf beslissingen te nemen onderscheid ons van niet levende "objecten". Is de eigen wil iets wat te herleiden en dus te voorspellen is? Of is het niet vanuit ons universum te doorgronden en komt het voort uit het "uncertainsyprinciple" van quantum mechanica.

  Als iemand hier een boek over kan aanraden zou ik het graag horen.

 8. Edgar, ik heb pas nog twee boeken genoemd: Quantum goden en Biocentrisme.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: