27 februari 2021

Hubble is bijna jarig

Arp 194 door jarige Hubble

Arp 194 door jarige Hubble

Komende vrijdag is de Hubble ruimtetelescoop 19 jaar. Op 24 april 1990 werd ‘ie in een baan om de aarde gebracht en sindsdien hebben we er van kunnen smullen, zeker na de correctie van de hoofdspiegel in december 1993. Ter gelegenheid van de verjaardag van Hubble heeft de NASA vandaag een foto gepubliceerd van Arp 194, een groep sterrenstelsels die nogal aan elkaar lopen te trekken. Eh… gravitationeel welteverstaan. 🙂 Die interactie zorgt ervoor dat dwars door de groep heen een blauwgekleurde stroom van sterren, gas en stof loopt die wel 100.000 lichtjaar lang is. Die stroom loopt naar een sterrenstelsel onderaan de foto, maar da’s geen fysieke connectie. Het onderste stelsel staat een stuk verderop en het is slechts schijnbaar verbonden aan de stroom. Arp 194 ligt in het noordelijke sterrenbeeld Cepheus, 600 miljoen lichtjaar van ons verwijderd. Hubble nam de foto in januari dit jaar met z’n Wide Field Planetary Camera 2. Wat moet Hubble wel niet voor plaatjes opleveren als ‘ie gereviseerd is door de bemanning van de Atlantis?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.