23 april 2024

Een avondje anekdotische ruimtevaart

Ger Dörr bij Huygens@

Ger Dörr bij Huygens

Zo kan ik het denk ik wel het beste omschrijven, de lezing gisteravond van Ger Dörr bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens: een lezing over anekdotische ruimtevaart. Dörr is lid van Huygens en al véle jaren actief in de amateur-rakettenbouw. De gehele avond voerde Dörr ons op een zeer geanimeerde manier mee door zowel de geschiedenis van de professionele ruimtevaart als van de amateur-rakettenbouw en dat allemaal aan de hand van vele anekdotes. Dörr gaf zelf al aan dat het geen standaardpraatje zou worden met de gebruikelijke blabla, maar dat hij de ‘andere kant’ van de ruimtevaart zou laten zien. En temidden van allerlei meegenomen zelfgebouwde raketten ging hij inderdaad op zeer boeiende en komische wijze in op de geschiedenis van de ruimtevaart. Die begon ergens rond 300 voor Christus met Heron van Alexandrië, die het principe van actie=reactie met z’n stoommachines al in de praktijk wist te brengen, en via één of andere Chinees die met een stoel beladen met vuurpijlen de lucht inging (vermoedelijk letterlijk) kwam Dörr uit bij de Duitse V2 raket. Die raket mogen we wel beschouwen als de basis van de hedendaagse raketten, ondanks de beladen geschiedenis van dat ding. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog namen zowel Russen als Amerikanen de V2 mee naar hun land en gebruikten ‘m om hun eigen ruimtevaartprogramma mee op te zetten. In de VS deed Werner von Braun dat en in Rusland Sergei Korolov (de bouwer van de ‘Rode V2’). Afijn, dat hele programma deed Dörr uit de doeken, met talloze anekodotes, zoals de ramp van Nedelin op 24 oktober 1960 met een Russische R-16 raket (˜120 doden), het luik van de Apollo 1 die niet open wilde, het luik van de Apollo 11 die niet dicht wilde, Allan Sheppard die het in z’n allereerste ruimtevlucht in z’n broek deed, etc… De hele avond wisselde Dörr de verhalen over de professionele ruimtevaart – hoe amateuristisch die af en toe ook was – af met z’n eigen belevenissen als amateur-rakettenbouwer.

De balonnenproef

De boeken van Jules Verne en Camille Flammarion lezende raakte hij in sterrenkunde en ruimtevaart geïntereseerd en zo kwam hij al gauw op het idee zelf raketten te gaan bouwen  [1]Weet je trouwens dat Jan Brandt en ik dat ooit ook hebben gedaan, hoe knullig ook? Ik kwam net nog een boekje op m’n zolder tegen wat ik daarover had, ‘Modelraketten met vaste … Lees verder. De principes achter de ruimtevaart legde hij aan de hand van een proefje met balonnen uit (zie de foto hierboven). Naast gelanceerde muizen, lichtkogels die z’n gehele woonplaats in ‘lichterlaaie’ zetten en confrontaties met de politie als hij een parachute wilde testen, leverde z’n hobby vele contacten op met beroemdheden in binnen- en buitenland. Dörr heeft vast een uitgebreid telefoonboekje met vele astronauten, zoals Wubbo Ockels, staatssecretarissen en andere ruimte-bobo’s. Afijn, zonder dat we er erg in hadden was het in no-time half twaalf en besloot de voorzitter, Peter Boot, om er maar een einde aan te maken. De rest van Dörr z’n verhaal komt een andere keer wel. 🙂

 

Voetnoten

Voetnoten
1 Weet je trouwens dat Jan Brandt en ik dat ooit ook hebben gedaan, hoe knullig ook? Ik kwam net nog een boekje op m’n zolder tegen wat ik daarover had, ‘Modelraketten met vaste brandstof’ van T.C.A.Jager uit 1973.
Share

Comments

  1. Hé Jos! Ja, met jou heb ik ook een ruimtevaartverleden achter de rug, haha. 🙂 Ik heb verschillende co-piloten gehad.

  2. jos haring zegt

    Hee joh, dat was niet Jan maar ik…we hebben toen elke keer een van heel pak lucifers alle luciferkoppen afgeknipt en die als vaste brandstof gebruikt, weet je nog? En de hele straat bij jou stond elke keer in de rook 😉

  3. jos haring zegt

    Hee joh, dat was niet Jan maar ik…we hebben toen elke keer een van heel pak lucifers alle luciferkoppen afgeknipt en die als vaste brandstof gebruikt, weet je nog? En de hele straat bij jou stond elke keer in de rook 😉

Speak Your Mind

*