13 juli 2020

Spitzer vindt missing link in M81

M81 optisch en infrarood

M81 optisch en infrarood

Als sterrenkundigen naar spiraal-sterrenstelsels kijken zien ze prachtige spiraalarmen vol met sterren, die vrij gelijkmatig over die armen verspreid zijn. Kijk in het infrarood en je ziet precies hetzelfde: de gelijkmatige distributie van sterren over de spiraalarmen van de sterrenstelsels. De grote vraag is hoe dat precies kan? Per slot van rekening ontstaan sterren niet op gelijkmatige afstand van elkaar, maar ontstaan ze meestal in clusters en zogenaamde associaties, net zoals de bekende sterrenhoop de Pleiaden in het sterrenbeeld Stier. ‘Hoe komen spiraalstelsels er zo homogeen uit te zien, terwijl de sterren niet homogeen ontstaan?’, vroeg een team

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.