24 september 2023

Lezing bij Huygens: Mars in 3D

Mars

Credit: NASA

Vanavond zal professor H.Olthof van ESTEC (Noordwijk) bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens een lezing geven over de rode planeet Mars. Het begint om 20.30 uur. Hier alvast een tipje van de sluier die Olthof gaat onthullen: Sinds zijn ontdekking heeft de planeet Mars de hele mensheid gefascineerd. Door de geschiedenis heen is Mars met steeds betere kijkers in kaart gebracht en dat heeft tot vele vragen geleid. Zijn er kanalen? Is er leven? Vanaf de start van de ruimtevaart is geen enkele planeet zo vaak bezocht door een satelliet als Mars. Vele foute veronderstellingen zijn daardoor rechtgezet. Europa heeft lang moeten wachten op een missie naar Mars. ESA heeft in juni 2003 de Mars-Express missie gelanceerd en in december 2003 in een baan rond Mars gebracht. Instrumenten aan boord zijn op zoek naar water, in het bijzonder onder het oppervlak. Door middel van een hoge resolutie camera wordt het oppervlak van Mars gedetailleerd in kaart gebracht. De 3D opnames met deze kamera geven een fascinerend beeld van de structuur van het oppervlak. Toegang bij Huygens is gratis. 🙂  Meer info: Huygens.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: