21 juli 2024

Naar Mars turen met een 3D-brilletje

Iedereen een 3D-brilletje op

Yep, dat is wat we gisteravond deden bij Christiaan Huygens: turen naar foto’s van Mars met zo’n hip 3D-brilletje. De foto’s zijn gemaakt door ESA’s Mars Express, het ruimtevaartuig dat sinds Eerste Kerstdag 2003 om de planeet Mars draait. Presentator van de foto’s was Henk Olthof, die bij de Europese ruimtevaartorganisatie werkt en die voor de gelegenheid voor iedereen zo’n brilletje had meegenomen. De drie-dimensionale foto’s zijn allemaal gemaakt met behulp van de High Resolution Stereo Camera (HRSC), die zich aan boord van de Mars Express bevindt. Een 20,4 wegend apparaat dat prachtige plaatjes heeft geschoten en dat een indrukwekkende maximale resolutie van 2 meter per pixel heeft. De 3D-foto’s die Olthof na de pauze voorschotelde waren met die brilletjes werkelijk prachtig. Valleien, kraters, bergruggen, vlaktes, ijsvelden, noem het allemaal maar op. Vóór de pauze schetste Olthof de geschiedenis van het onderzoek aan Mars. Dat begon met de eerste waarnemingen door onze 17e eeuwse landgenoot  Christiaan Huygens, die al vaststelde dat de planeet om z’n as roteerde, via de fantasieën van de Italiaan Schiaparelli die zogenaamde canali [1]Waar hij ‘channels’ mee bedoelde, maar dat verkeerd vertaald werd met ‘canals’. Probleem met de vertaling van deze Engelse woorden in het Nederlands is weer dat beiden kanalen … Lees verder meende te herkennen op Mars tot aan de eerste ruimtevluchten naar de Rode Planeet, zoals met de Mariner 4 in 1964. Naast het wetenschappelijke onderzoek had Olthof ook oog voor de invloed die Mars had op bijvoorbeeld de science-fiction literatuur (zoals in HG.Well’s War of the Worlds) en op de klassieke geschiedenis van Mars/Ares. Al met al een leuk avondje Mars in 3D bij Huygens. Hieronder links op de foto Henk Olthof, rechts Kees met een eigen versie van Mars in 3D. 😀 Trouwens, wie zelf online de 3D-foto’s van de Mars Express wil bekijken kan dat hier doen. Ook zijn er 3D-video’s. Eh… zijn die niet 4D?

Henk Olthof en Kees met Mars in 3D

Voetnoten

Voetnoten
1 Waar hij ‘channels’ mee bedoelde, maar dat verkeerd vertaald werd met ‘canals’. Probleem met de vertaling van deze Engelse woorden in het Nederlands is weer dat beiden kanalen betekenen.
Share

Speak Your Mind

*