1 oktober 2023

De zon waargenomen door… Hubble

De zon door Hubble

De zon door Hubble. Credit: NASA/ESA

Regel nummer 1 in het Handboek van “Iedereen die geacht wordt met de Hubble ruimtetelescoop te werken” luidt: “Gij zult de Hubble ruimtetelescoop nooit en te nimmer op de zon te richten.” Overtreding wordt bestraft met onmiddellijke verbanning uit de sterrenkundige gemeenschap. Hubble is zó gevoelig dat een blik op de zon, hoe kort ook, fataal voor de instrumenten zou zijn. En toch heeft Hubble één keer de zon waargenomen en dat was nog wel bewust. 😯 En gelukkig voor ons allemaal zónder schade. 🙂 Het hele verhaal speelt zich ergens in oktober 1990 af, toen de Hubble nog maar een half jaartje actief was. Hubble had toen nog een originele Wide Field/Planetary Camera (WFPC 1, inmiddels zijn ze toe aan versie 3). Die WFPC 1 had last van een verschijnsel dat Quantum Efficiency Hysteresis (QEH) heet en dat betekent dat er een grote toevloed is aan ongewenste electronen. Eén manier om van die electronen af te komen is door ze te bestralen met UV-licht. En waar komen massa’s UV-stralen vandaan? Yep, goed geraden, van de zon. De WFPC 1 kon op twee manieren UV-licht ontvangen: via de 2,4 meter Cassegrain hoofdspiegel van Hubble óf via een naar achteren gerichte kleine refractor, die als een soort van periscoop werkte. De eerste manier zou betekenen dat de Hubble na dat half jaartje gelijk z’n koffers kon pakken. Dus werd gekozen voor de tweede manier. In de genoemde maand werd de hoofdspiegel van Hubble naar de zogenaamde Antizon gericht, een punt aan de hemel 180° van het punt waar de echte zon staat. Vervolgens nam de WFPC 1 via de periscopische refractor foto’s van delen van de zon met belichtingstijden van 0,11 seconden. En dat leverde bij elkaar bovenstaande UV-foto van de zon op, waarbij je gelijk ziet dat niet alles werd gefotografeerd. Maar dat gaf ook niet, want men wilde alleen van die lastige QEH-electronen af. En dat lukte. Het hele verhaal over deze foto vind je hier op de site van Glenn Schneider. Ik kwam het tegen in een blog van Phil Plait die handelt over Tien dingen over Hubble die je nog niet wist en die ik je echt aanraad om te gaan lezen. Bron: Bad Astronomy Blog.

Share

Comments

 1. Leuk artikel weer hoor! Ik wil bij deze mijn gigantische waardering uitspreken voor deze site! Hoewel ik al jaren een bezoeker ben, heb ik nooit de moeite genomen om dit te doen. Bij deze! Astroblogs valt vooral op vanwege de persoonlijke en eigenzinnige invalshoek van de berichten. Hierin verschilt de site duidelijk van overige Nederlandstalige sterrenkunde nieuws-websites, zoals AstroStart (mijn eigen kindje) en AstroVersum. Ga vooral zo door – ik zal dagelijks een trouwe lezer blijven!

 2. Leuk artikel weer hoor! Ik wil bij deze mijn gigantische waardering uitspreken voor deze site! Hoewel ik al jaren een bezoeker ben, heb ik nooit de moeite genomen om dit te doen. Bij deze! Astroblogs valt vooral op vanwege de persoonlijke en eigenzinnige invalshoek van de berichten. Hierin verschilt de site duidelijk van overige Nederlandstalige sterrenkunde nieuws-websites, zoals AstroStart (mijn eigen kindje) en AstroVersum. Ga vooral zo door – ik zal dagelijks een trouwe lezer blijven!

 3. Hé, bedankt voor het compliment! Leuk om te lezen. Ik lees de andere nieuwssites ook hoor en af en toe reageer ik daar ook op berichtjes. Met z'n allen dragen we een steentje bij aan het populariseren van de sterrenkunde. 🙂

 4. Over improviseren gesproken!

  Nou die andere lezers nog even een berichtje achterlaten misschien..?

 5. Over improviseren gesproken!

  Nou die andere lezers nog even een berichtje achterlaten misschien..?

 6. De manier om van die electronen af te komen waarover je in je stukje vertelt Adrie was een mooi stukje improviseren ;o)

  En ik wil van de gelegenheid gebruik maken om alle andere lustige lezers van je prachtige blog nog eens uitnodigen af en toe te reageren op al deze mooie verhalen.

  Zelf ben ik boos op Telfort en de Nokia N73 die het liefste de hele dag videobestanden download van het internet.

  Vergeet nooit je toetsenbord te blokkeren want hij belt uit zichzelf, hahahaha!

  Vandaag mijn abonnement stopgezet, hahahaha!

  Telfort goodbye!!!! Hahahaha!

  (God wat was ik boos)

  • Oh Gerard, bedoel je dàt met improviseren! Sorry, ik dacht dat je die reactie van DaMatrix bedoelde. Hoe komen de misverstanden in de wereld. En wat die telefoons betreft: gewoon een prepaid kopen en je hebt nergens last van. 🙂

 7. De manier om van die electronen af te komen waarover je in je stukje vertelt Adrie was een mooi stukje improviseren ;o)

  En ik wil van de gelegenheid gebruik maken om alle andere lustige lezers van je prachtige blog nog eens uitnodigen af en toe te reageren op al deze mooie verhalen.

  Zelf ben ik boos op Telfort en de Nokia N73 die het liefste de hele dag videobestanden download van het internet.
  Vergeet nooit je toetsenbord te blokkeren want hij belt uit zichzelf, hahahaha!
  Vandaag mijn abonnement stopgezet, hahahaha!
  Telfort goodbye!!!! Hahahaha!
  (God wat was ik boos)

 8. Ja, prepaid misschien hmmm…

  Ik leef best met je mnee hoor: het volmaakte weblog en dan komen later pas de reacties blijkt nu dat je wel gelezen wordt.

  Trug mnaar de pannekoeken!@

 9. Ja, prepaid misschien hmmm…

  Ik leef best met je mnee hoor: het volmaakte weblog en dan komen later pas de reacties blijkt nu dat je wel gelezen wordt.
  Trug mnaar de pannekoeken!@

 10. Eet smakelijk. En ja, er zit enige vertraging in m'n lezers. 🙂

 11. Eet smakelijk. En ja, er zit enige vertraging in m'n lezers. 🙂

 12. Toch blijft het jammer dat er inderdaad weinig gereageerd wordt op de artikelen van Adrianus V. Misschien doordat het “reactie-gedeelte” ietwat slecht zichtbaar is? In hele kleine lettertjes staar er ergens bij een artikel op de frontpage “reacties” en verder laat de frontpage hier geen spoor van zien.

 13. Goh, nooit geweten dat m'n layout zo weinig uitnodigt tot reageren. Tsja, misschien heb je gelijk en moet ik alle mogelijke drempels wegnemen. Maar ik moet dan ook kijken of m'n K2-thema, waarmee de layout wordt gemaakt, zo flexibel is. Ik ben niet zo'n programmeur, dus het wordt even studeren. In ieder geval bedankt voor de tip, want ik sta altijd open voor suggesties. 🙂

 14. Goh, nooit geweten dat m'n layout zo weinig uitnodigt tot reageren. Tsja, misschien heb je gelijk en moet ik alle mogelijke drempels wegnemen. Maar ik moet dan ook kijken of m'n K2-thema, waarmee de layout wordt gemaakt, zo flexibel is. Ik ben niet zo'n programmeur, dus het wordt even studeren. In ieder geval bedankt voor de tip, want ik sta altijd open voor suggesties. 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: