26 september 2023

Lofar krijgt subsidie voor supercomputer

Antennes van Lofar

Antennes van Lofar. Credit: ASTRON.

Groningse sterrenkundigen hebben een subsidie gekregen van € 560.000 voor de aanschaf en exploitatie van een supercomputer, gebaseerd op grafische kaarten, die wordt ingezet bij de dataverwerking van de nieuwe radiotelescoop Lofar [1]LOFAR (LOw Frequency ARray / Lage Frequentie Telescoop ) is een nieuw te bouwen radiotelescoop in Nederland en Duitsland die astronomisch onderzoek zal gaan doen in het frequentiebereik tussen 10 en … Lees verder. Het geld is afkomstig van NWO, de Stichting Nationale Computerfaciliteiten NCF en de Rijksuniversiteit Groningen. Met behulp van de nieuwe technologie, gebaseerd op Graphics Processing Units (GPU’s) die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor de spelcomputerindustrie, kan één van de krachtigste supercomputers ter wereld worden ontwikkeld met een rekenkracht van 100+ Tflops (1014 operaties/sec). Goh, waar computerspelletjes al niet goed voor kunnen zijn. 🙂 De kosten van de computer bedragen slechts een fractie van die van een traditionele supercomputer met vergelijkbare rekenkracht. De computer wordt ingezet bij de dataverwerking van het Lofar-EoR project, dat geleid wordt door sterrenkundigen van het Kapteyn Instituut van de Rijkuniversiteit Groningen en ASTRON in Dwingeloo. Het doel van dit project is de detectie van neutraal waterstofgas in de eerste miljard jaar van het heelal, de zogeheten Epoch of Reionization – EoR. De waarneming van dit gas geeft inzicht in het ontstaan van de eerste zware sterren, protosterrenstelsels en quasars en in de manier waarop deze zich verder hebben ontwikkeld tot de structuren die we nu, zo’n 13 miljard jaar later, waarnemen. De golflengte van deze straling is door de uitdijing van het heelal verschoven naar 1,5 tot 2,5 meter, precies het golflengtegebied waarin Lofar zijn grootste gevoeligheid heeft. Lofar is in aanbouw in Noordoost-Nederland, Duitsland en andere delen van Europa. Eind 2010 starten de reguliere waarnemingen met deze radiotelescoop. Bron: Nova.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 LOFAR (LOw Frequency ARray / Lage Frequentie Telescoop ) is een nieuw te bouwen radiotelescoop in Nederland en Duitsland die astronomisch onderzoek zal gaan doen in het frequentiebereik tussen 10 en 240 MHz. Momenteel wordt gewerkt met een testveld – bestaand uit 60 van deze antennes – bij het dorp Exloo in Drenthe (zie afbeelding). Uiteindelijk zal Lofar bestaan uit ongeveer 25.000 kleine antennes.

Comments

  1. Het leuke is dat grafische kaarten een ander soort berekeningen toestaan dan gewone CPU. Ik las er iets over in een MATLAB artikel. Het schijnt dat een vector of matrix berekening in 1 keer kan op zo'n kaart. Dit vraagt ook om een ander soort programmeren.

  2. Het leuke is dat grafische kaarten een ander soort berekeningen toestaan dan gewone CPU. Ik las er iets over in een MATLAB artikel. Het schijnt dat een vector of matrix berekening in 1 keer kan op zo'n kaart. Dit vraagt ook om een ander soort programmeren.

  3. Mmmm, misschien dat die grafische kaarten ook iets voor gewone PC's zijn? Of zullen ze nog erg duur zijn?

  4. Mmmm, misschien dat die grafische kaarten ook iets voor gewone PC's zijn? Of zullen ze nog erg duur zijn?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: