21 september 2023

Goh, heeft Armstrong toch geen ‘a’ gezegd

Armstrong tijdens hét moment

Armstrong tijdens hét moment. Credit: NASA

De discussie woedt al een poosje, maar nu is daar weer een nieuwe wending in gekomen: over de vraag wat Neil Armstrong nou precies heeft gezegd toen hij op 20 juli 1969 – volgende maand dus veertig jaar geleden, feestje! – vanuit de Maanlander op de maan stapte. Zei hij nou “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”? En dan gaat het met name om het woordje ‘a’. Of hoorden de 500 miljoen mensen die op Aarde de grijze mistige beelden op TV zagen via de speakers de zin “That’s one small step for man, one giant leap for mankind”? Zó uitgesproken zonder de cruciale ‘a’ zei Armstrong feitelijk “That’s one small step for mankind, one giant leap for mankind.” Oktober 2006 kon ik op dit podium van de Astroblogs nog melding maken van Australisch onderzoek waaruit zei blijken dat Armstrong de ‘a’ wél uitsprak. Maar vanmorgen werd ik gewekt met Giel Beelen op de wekkerradio, die meldde dat recent onderzoek heeft uitgewezen dat Armstrong het fatale ‘a’ ní­et uitsprak! Uit de technisch verbeterde magneetbandopname van de Apollo-missie blijkt nu volgens twee Britse onderzoekers, onder wie een taalanalist, dat er tijdens het uitspreken van de zin echt geen ruimte was voor een ‘a’ tussen het woord ‘for’ en het woord ‘man’. OK, alle feestelijkheden in verband met de viering volgende maand van het jubileum van de landing worden direct geannuleerd. 😉 Bron: NRC-Handelsblad.

Share

Comments

 1. Joolee zegt

  Waar mensen zich al niet druk om kunnen maken :')

 2. Misschien zei hij wel: "That's one small step for mEn, one giant leap for mankind." Aangezien ze daar met z'n tweetjes waren. 😉

 3. Misschien dat ome Neil er zelf binnenkort uitsluitsel over kan geven. 20 juli a.s. is het veertig jarig jubileum en dan zal 'ie wel in het centrum van de belangstelling staan.

 4. Even wachten en het "Mr. Gorsky" verhaal zal ook wel weer opduiken, zo vlak voor het jubileum…

 5. Huh, het Mr. Gorsky verhaal? Nooit van gehoord. Vertel es ❓

 6. Armstrong zou na de beroemde woorden "That's one small step…" nog gezegd hebben "Good luck, Mr. Gorsky". Wat overigens niet het geval was. Lees hier meer over 'Mr. Gorsky':

  http://www.snopes.com/quotes/mrgorsky.asp

 7. Grappig verhaal. Maar niet waar gebeurd. Thanx voor de link

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: