28 september 2023

Was ’t een Thaise vuurballon/lampion of niet?

Thaise lampion

Thaise lampion

Zaterdagavond laat heeft een hele sloot mensen vanuit grote delen van het land een vreemd lichtverschijnsel aan de hemel gezien. Van Govert Schilling ontving ik een link naar een artikel van de UFO-Werkgroep Nederland (UWN) dat gaat over onbekende langszwevende oranje lichten of lichtbollen. Na onderzoek kunnen deze vaak worden verklaard als vuurballonnen, ook wel ‘UFO-ballonnen’, ‘Thaise lampions’ of ‘vliegende lampions’ genoemd. Een vuurballon is een relatief kleine, onbemande heteluchtballon, veelal geïmporteerd uit het Verre Oosten, waar ze worden opgelaten tijdens bepaalde feesten en rituelen. Meestal zijn de ballonnen gemaakt van dun (rijst)papier. Sommige zijn meer dan twee meter groot. Een in paraffine, (kaars)vet of olie gedrenkte kous of een ander soort brander onder in de ballon verwarmt de lucht in de ballon, waardoor hij opstijgt en blijft zweven. Vuurballonnen kunnen naar schatting een vlieghoogte bereiken van enkele honderden meters tot zo’n duizend meter. Als de kous of brander van de vuurballon is uitgebrand, koelt de lucht in de ballon af en daalt hij weer langzaam naar de grond. Uit de reacties van Stephanie en Hens Burger begrijp ik dat ze de mogelijkheid van die Thaise lampions uitsluiten. Hens wijst erop dat het door hem waargenomen licht de andere kant op ging dan de windrichting, die volgens het KNMI overheersend west – zuidwest was. Ik neem ook aan dat er niet afgelopen zaterdag in geheel Nederland sprake was van opgelaten Thaise lampionnen. Kortom, de vraag blijft wat men nou precies gezien heeft.

Share

Comments

 1. Joolee zegt

  Ik heb afgelopen week ook zo'n ding gezien. 'T zou mij niets verbazen als dat dan dezelfde avond was. Die van mij vloog boven Escamp met een redelijk vaartje richting de zee.

  Het leek mij duidelijk zo'n balon maar ik kan me wel voorstellen dat mensen er raar naar kijken.

 2. Gisteravond rond 22.50 heb ik een raar verschijnsel gezien boven Zuid Limburg. Ik stond ik de keuken, keek naar buiten en zag een gele vuurbal met daaraan een vrij lange 'staart' schuin naar beneden vallen. Het ging niet heel snel (zoals bij een 'gewone' vallende ster), duurde al met al een seconde of 3 denk ik. Het was ook veel dichter bij als een vallende ster. Heeft iemand anders dit ook gezien?

 3. Hoi Ellen,

  Wat die tijd betreft (seconde of 3) zou het wel een meteoor kúnnen zijn geweest hoor. Maar misschien dat je 'gewone' vallende sterren (meteoren dus) vaker hebt gezien en dat je het verschijnsel gisteravond daar echt van vond verschillen.

 4. Naar mijn weten heb ik wel vaker vallende sterren gezien. Maar dat was altijd heel ver weg, zeg maar echt in het heelal tussen alle andere sterren (hier spreekt een amateur haha). Dit was echter veel dichterbij, veel groter en ook veel feller van licht (echt een kleine vuurbal met een staart).

  Begrijp ik het goed dat er is dus geen verschil is tussen een vallende ster en een meteoriet?

 5. Vallende sterren worden door sterrenkundigen meteoren genoemd. Het zijn eigenlijk kleine stukjes ruimtesteen, afkomstig van kometen. Zijn ze groot genoeg om de tocht door de damprking te overleven en vallen ze op het aardoppervlak dan noemen we ze meteorieten. En als ze nog in de ruimte rondzweven heten ze meteoroïden, om het verhaal maar gelijk compleet te maken. Maar in jouw geval is er helemaal geen sprake van een vallende ster of meteoor. Wel opvallend dat de laatste dagen overal in Nederland dergelijke lichtverschijnselen zichtbaar zijn. Bedankt voor je melding overigens! 🙂

 6. Ik heb er vrijdagavond rond 23:45 met mijn vriendin zeker wel in formatie 30 gezien.Deze gingen naar het zuiden.En het waren echt geen thaise balonnen.

  Zaterdagavond kwam ik uit mijn werk uit Nieuwegein ri. Utrecht en zag er 1 stil in de lucht hangen.Ik stopte op de vluchtstrook(A2) bij kmp 67.7.Zo'n 200m rechts van deze zag ik een formatie van 7 a 8 schuin naar me toe aankomen.

  2 schoten ieder ineens een kant op uit deze formatie, 1 naar links en 1 naar rechts,de rest bleef rechtdoorgaan.

  Die ene die stilhing kwam in beweging en ging van me af waarna die verdween.Toen boog de formatie om, dus niet meer naar me toe en ging ook van me af en verdwenen 1 voor 1 tot er nog drie in driehoek overbleven en ook verdwenen.

  Toen ik weer instapte en weg wou rijden verscheen er weer 1 die naar me toe kwam,heel helder.

  Ik stopte wederom op de vluchtstrook en heb hier een foto van kunnen maken.hij draaide plots 180 graden om, en verdween..

  Het houd me enorm bezig zeker na 2 avonden achter elkaar.

 7. Daan, heb je er een foto van gemaakt? 😯 Mail die even naar mij (via kontaktformulier).

 8. fam. Bakker zegt

  Goedenavond,

  Het is nu vrijdag 26 juni 2009.. Ongeveer 23.50.. Enkele minuten geleden zagen we plotseling iets uit de lucht zweven.. Wij gingen hierop af en verbaasden over een of andere gekke zak met de tekst: "the end of the show". Toen wij terugliepen naar de tuin, zagen wij in de lucht een flink aantal oranje lichtballen. Waaruit wij opmaakten dat deze lichtballen met de uit de lucht komende zak. Wij vroegen ons hierna af wat dit was en gingen op zoek naar meer informatie.

  Deze zak hebben wij bewaard en het lijkt er tot nu toe op dat het inderdaad een of ander Thais 'vuurwerk' / 'lampionnen' is.

  Groetjes en een fijne nacht verder!

  Wees vooral op uw hoeden voor uit de lucht zwevende zakken!!!

  • Aha, kijk eens aan, licht in de duisternis. Kennelijk oppassen geblazen met die zakken, die zoals de meeste dingen die naar boven gaan ook weer een keertje naar beneden komen. Familie Bakker, bedankt voor de melding.

 9. Hercules zegt

  Wij hebben vrijdagavond 26 juni rond 23.30uur in Meppel een stuk of 20 van die dingen zien vliegen,zaterdag weer een stuk of 5,zag er bizar uit,ze gingen in dezelfde richting en hadden allemaal ongeveer dezelfde snelheid op een paar na die echt hard gingen.Iemand in de buurt ook iets gezien of die weet wat het waren?

 10. Evelijn zegt

  Woensdag 1 juli 2009 rond 23:30 te Alkmaar; ik heb samen met drie andere personen een groot, helder-oranje, draaiende bal gezien! Ging sneller dan een vliegtuig en was licht dalend! Ik heb een kijker gepakt en zag toch echt een onrustig, draaiende spiraalvormig verschijnsel welke op een gegeven moment van richting veranderde, richting kust! Moest denken aan een vuurbol! Is het mogelijk dat deze energiebronnen iets te maken hebben met de graancirkels? Mogelijk is er een gemaakt vannacht. Want een ballon was het zeer zeker niet!

 11. Vrijdagavond 3 juli2009

  23:00 uur

  eerst een hele snel vliegend hoog oranje vuurbal, van NW naar ZO behoorlijk snel maar niet met een gelijkmatige snelheid, verdween in de wolken of doofde uit, niet te zien duur 2 minuten

  kort daarna weer een wat feller vuurlicht, oranje-wit ook uit nw richting maar meer richting oosten, danste op en neer klaarblijkelijk op de wind want het hing ook wel stil na een minuut of 2 vloog het hele ding in de brand en zakte het eerst langzaam daarna snel fel branden naar beneden, verdween achter een rij huizen.

  moeten thaise ballonnen zijn geweest denk ik.

 12. zaterdag 23.50 tot 00.15 uur 4 juli 2009

  heb ik een vuurbal (of zoiets) waargenomen boven Maarssen dorp deze ging heen en weer dus niet met de wind mee de hoogte was moeilijk in te schatten maar zou zo een kilometer geweest kunnen zijn

  naar mijn idee ging hij steeds hoger en verdween langzaam in de lucht ik heb geprobeerd een foto te maken maar daar was mijn telefoon dus niet goed genoeg voor helaas

  groetjes Henk

 13. Natasha zegt

  We hebben met vrienden gisteren hetzelfde gezien als jij Henk boven Amsterdam. Was rond 23.00. We hebben het ook gefilmed, alleen het is vrij slecht te zien op de kamera. Het was een hele felle oranje bal die zich haotisch bewoog en toen langzaam in de verte verdween. Het duurde ongeveer 10 minuten. Groetjes, Natasha

 14. christianne zegt

  gisteren tussen 23.45 en 00.05 hier in omg. Venlo precies hetzelfde verhaal. Een hele grote groep oranje bollen, in V-formatie. Echt sjiek!

 15. Dennis zegt

  Ik was zaterdagavond(rond 23:30) 4 juli op het strand van Katwijk, toen ik ook een vuurbol recht omhoog, maar heel langzaam, zag gaan en daarna in de verte verdween. Zag er vreemd uit!

 16. ik heb gisteravond als eergisteravond 4 en 5 augustus 2009 een draaiend licht gezien wat zich steeds op de zelfde cirkel in de lucht maakt in amsterdam zeeburg.. het is geen licht van de grond , want ik zie geen licht bundel. en het word ook wazig als er een partij wolken zijn tis een vreemd iets , hebben mee mensen het gezien

 17. Nieuwegein: Gisteravond rond 11 uur 's avonds, toen de maan vol was, zagen wij vanuit onze tuin een hele zwerm oranje lichtjes overvliegen met een behoorlijke snelheid. Dagen daarvoor hadden we er drie gezien maar dat was in een andere richting. We vragen ons echt af wie deze 'vuurlichtjes' de lucht in helpen.. het was wel een prachtig gezicht met die volle maan, het leek net of ze daar van af spatten..

 18. Wij waren gisteren 9 augustus op bezoek in Dieteren en daar zaggen wij zo rond 22.15 u een vuurbol (of iets dergelijks) over gaan, hebben met de verrekijker nog gekeken maar niet echt iets kunnen zien. Het verplaatste vrij snel. Even later was het er weer, de radio uitgezet maar er was geen geluid te horen. Heeft iemand dit ook gezien en wat is het.

  mvg Lilian

 19. die groepen lichtbollen hebben we een aantal weken achter elkaar boven meppel gezien en sommige versnelden duidelijk en vormden formaties en als ze van het noorden tot het zuiden gezien zijn lijkt het me erg sterk dat het thais vuurwerk zou zijn want een ballon kan niet versnellen en ook niet zulke afstanden afleggen, we hebben ook achterblijvers gezien die met hoge snelheid de rest inhaalde om vervolgens in formatie verder te vliegen, ook vlogen ze elke keer de zelfde richting op terwijl de windrichtingen verschilden op die dagen! zou wel graag fotoos zien van die dingen, ik kreeg ze niet goed op camera dus stuur mij aub wat fotoos! bvd hans!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: