24 juni 2024

De kosmische achtergrondstraling als knuffel

CMBR als knuffel

Credit: Particle Zoo

Goh, da’s nou echt jammer. Lees ik vandaag dat de kosmische microgolf-achtergrondstraling, het restant van de hete oerknal, in knuffelvorm te krijgen is. Had toch een leuk vaderdagkadootje kunnen zijn geweest. Nou ja, Adrianus V niet zo klagen, want je hebt vanmorgen boekjes van je kidz gehad over je komende vakantiebestemming, het Lago Maggiore. Maar eh… de CMBR [1]The Cosmic Microwave Background Radiation. – zoals het internationaal wordt genoemd – als knuffelvorm, hoe moeten we ons dat voorstellen? Nou eenvoudig, de Particle Zoo heeft een soort van kussen gemaakt met de afbeelding van de CMB erop. De harige kussens hebben de kleuren rood, zwart en geel. Da’s wel verschillend met de echte CMBR-kaart (zie hieronder) die eerst door COBE en later door WMAP werd gemaakt en die met blauw en geel-rood werkt.

De WMAP-kaart van de CMBR

Credit: NASA/WMAP.

Maar ach, het gaat om het idee natuurlijk. Ik heb al een paar keer eerder over die Particle Zoo geschreven, want van alle elementaire deeltjes hebben ze een knuffel geproduceerd, die je via internet kan bestellen. Wat zou het volgende object worden dat ze gaan namaken? Het centrale zwart gat in de Melkweg misschien? Dat wordt een gevaarlijke knuffel. 😉 Bron: Bad Astronomy.

Voetnoten

Voetnoten
1 The Cosmic Microwave Background Radiation.
Share

Comments

 1. Anoniem zegt

  Hete oerknal, koude knuffel overigens – als je de analogie doorzet. Hopelijk wordt het niet te koud aan de Lago Maggiore, tis hier ook niet al te warm op het moment.

  Zag overigens met Bling (die nieuwe M.S. webzoekmachine, weer een andere na Wolfram Research) ook direct een aardig zoekresultaat op "astronomie blog" :

  http://www.osdv.de/blog/ (niet erg up-to-date) en

  http://astronomie-blog.blogspot.com/ (=OK)

  —- en als derde resultaat, jawel: Astroblogs.

  Hmm, lijkt me toch dat dit laatste blog het qua populariteit wint van die eerste twee, ondanks het grotere aantal inwoners.

 2. Hannes zegt

  …helaas geeft zoeken op "astronomY blog" nog steeds een heel ander resultaat.

  Die zoekmachines snappen helaas nog niks van taalkundige synoniemen, jammer. Zo moeilijk lijkt me dat toch niet te programmeren, thuisland = voorkeur en engels=tweede keus.

  Het indelen in categorieën kun je ook rustig aan de mens overlaten.

  Wat Google doet (indexeren op IP adressen) is eigenlijk een inbreuk op de privacy.

 3. Hannes zegt

  Wel leuk bij die die zoekresultaten vind ik die Zuid-afrikaanse astronomie websites als :

  http://onderdiemaanensterre.wordpress.com

  Quote:

  Blogging? Wat kan ek sê, dit kruip in jou hart in. Jou blog is jou 2de huis. (Alhoewel ek dan nou ook baie van hierdie huise het) 😉 Ek het geleer op my blog kan ek net myself wees: Ek lewe sonder reëls, lag neem 2/3 van my dag op. Ek gooi my humor altyd op my blog, en op ander se blogs – alles in my lewe gaan oor humor en LIEFDE.

Speak Your Mind

*