17 april 2024

De grootste mozaïekfoto van de Maan ter wereld

De maanmozaïek

De maanmozaïek. Credit: Lunar World

Amateur-sterrenkundigen hebben de allergrootste mozaïekfoto van de maan ter wereld gemaakt. Het resultaat kan je hier bewonderen en daarop zijn details te zien tot laar liefst 1 km. 😯 De amateurs waren begin april bijeengekomen in het huis van Sir Patrick Moore – de man die ik hier niet meer hoef te introduceren, neem ik aan – in Selsey en vanuit diens tuin werd de negen dagen oude maan [1]Als ik het goed heb moet dat rond 6 april 2009 moeten zijn geweest. Op de website wordt geen specifieke datum genoemd. gefotografeerd. De 1.000 individuele foto’s plus de 1,2 miljoen videoframes leverden bij elkaar 1,1 terabyte aan data op. Die verschillende foto’s en frames werden vervolgens gestacked en dat leidde tot 288 hoge resolutiebeelden en dá­e resulteerden tenslotte in de mozaïek van de maan. Die mozaïek (of compositiefoto, hoe je ’t noemen wilt) is 87,4 megapixels groot. Guinness World Records heeft inmiddels laten weten de  foto te beschouwen als wereldrecord en daarvoor zal binnenkort ten huize van Moore een oorkonde worden gegeven. De foto is niet alleen te bekijken, maar hij is ook te koop. De prijzen hangen af van het formaat dat je besteld, maar een deel van de opbrengst is voor het goede doel bestemd, het Cystic Fibrosis Trust. Eh… geen idee wat dat is. Bron: Lunar World Record.

Voetnoten

Voetnoten
1 Als ik het goed heb moet dat rond 6 april 2009 moeten zijn geweest. Op de website wordt geen specifieke datum genoemd.
Share

Comments

 1. Hoi Arie,

  aangezien ik al zo'n 22 jaar het…eh…dubieuze genoegen heb mogen beleven samen te leven met iemand wier "hobby"(??) het is zichzelf de meest vreselijke lichamenlijke aandoeningen (o.a. een vette hersentumor)"aan te schaffen"……en aldus op deze manier een soort medische wikipedia op pootjes is geworden…..kan ik je dus vertellen dat Cystic fibrosis ook wel bekend staat onder de naam "taai slijmziekte".

  Elca heeft ooit eens bij een TV opname voor, ik meen het toenmalige programma "Catherine", over mensen met potentieel zeer dodelijke ziektes, een hele ochtend gepraat met een jongedame die die ziekte onder de leden had……enne….oeps, da's bepaaldelijk (ook) geen pretje…Understatement!!!

  Het komt er even kort door de bocht hier op neer dat heel geleidelijk al je lichaams'slijm steeds dikker en dikker wordt om uiteindelijk je te doen laten stikken omdat o.a. je longen veranderen in "ene grote stijfsel-bonk"….althans zo heb ik dat begrepen.

  je schijnt er in elk geval niet oud mee te worden.

  Nou ja……niet leuk!!

  Taaislijmziekte is dus een van die vele medische verschrikkingen waar het onderzoek naar zeer zeker wel een "extra zakcentje" kunnen gebruiken!

  Tot zover een klein uitstapje in de wereld van de medische wetenschap.

  Oh…..enne….Laat ik eindigen met jou voorts nog te feleciteren met jouw zoveelste trouwdag.

  Om de één of andere zotte reden staat dat namelijk bij ons op de Plee-kalender!!!

  • Hé Jan. Nou is het duidelijk wat die ziekte inhoudt. Kortom geachte lezers, allemaal zo'n maanfoto kopen. Daar steun je én een goed doel mee, én je hebt er een mooie foto voor én niet te vergeten je doet Sir Patrick Moore er een groot plezier mee. 🙂

Speak Your Mind

*