8 november 2024

Herschel’s instrumenten functioneren prima

M74 door Herschel's SPIRE

M74 door Herschel’s SPIRE. Credit: ESA and the SPIRE Consortium

De instrumenten van de op 14 mei j.l. gelanceerde infraroodsatelliet Herschel blijken allemaal uitstekend te functioneren. Op 20 juni j.l. werd al een first-light opname van Herschel van het spiraalstelsel M51 gepubliceerd, maar inmiddels zijn alle instrumenten aan boord van Herschel aan de slag gegaan en met succes. Conclusie van de wetenschappers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is dat Herschel nu echt klaar is om aan het grote werk te beginnen. Even een overzichtje van de instrumenten:

  • Eén van Herschel’s instrumenten is de Spectral and Photometric Imaging Receiver (SPIRE). Op 24 juni werd SPIRE gebruikt om de sterrenstelsels M66 en M74 te fotograferen bij een golflengte van 500, 350 en 250 µm. Het resultaat van M74 zie je hierboven. SPIRE zal gebruikt worden om stervormingsgebieden in sterrenstelsels te bestuderen.
  • Dan is er ook nog Herschel’s Heterodyne Instrument for the Far-Infrared (HIFI), die een sterke Nederlandse inbreng heeft en die op 22 juni voor het eerst werd gebruikt. HIFI keek die dag naar het stervormingsgebied DR21, een enorme moleculaire gaswolk in het sterrenbeeld Zwaan en daarin werd direct geïoniseerde koolstof, koolstofmonoxide én water ontdekt! De foto van DR21 met de HIFI-data zie je onderaan.
  • Tenslotte heeft Herschel nog haar Photodetector Array Camera and Spectrometer (PACS), die op 23 juni in premiére ging. Het object dat daarbij bestudeerd werd was de bekende Kattenoognevel (NGC 6543) in het sterrenbeeld Draak. Dat leverde direct een verrassing op: rondom de nevel werd nog een aparte ring van stof ontdekt met een gat erin.

Bron: ESA.

DR21 door HIFI waargenomen

Credit: ESA and the HIFI Consortium

.

Share

Speak Your Mind

*