5 december 2023

Hanny’s Voorwerp met de 3,5m WIYN telescoop

WIYN-foto van IC 2497 en Hanny's Voorwerp

WIYN-foto van IC 2497 en Hanny’s Voorwerp. Credit:  WIYN telescope Collaboration

In het Kitt Peak National Observatory in Arizona (VS) staat de 3,5 WIYN telescoop [1]Genoemd naar de volgende deelnemende instellingen: the University of Wisconsin-Madison, Indiana University, Yale University en het National Optical Astronomy Observatory.. Daarmee hebben ze onlangs Hanny’s Voorwerp gefotografeerd, gebruikmakend van een snelle CCD-camera op de telescoop. In de resulterende foto zien we niet alleen meer details in Hanny’s Voorwerp zelf, die groene structuur onderaan de foto, maar ook in bovenliggende het spiraalstelsel IC 2497. Het supermassieve zwarte gat in het centrum van IC 2497 zou lang geleden in z’n actieve periode door een uitbarsting de gaswolk van Hanny’s Voorwerp tot lichten hebben gebracht. In de WIYN-foto is een boogachtige structuur te zien in een spraalarm van IC 2497, die wijst op een botsing met een ander sterrenstelsel een paar honderd miljoen jaar geleden. De details in Hanny’s Voorwerp doen denken aan de beroemde Pillars of Creation in de in Adelaarsnevel. Hanny’s Voorwerp zou een supergrootte versie kunnen zijn van die gaswolken. Bron: Galaxy Zoo Blog.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Genoemd naar de volgende deelnemende instellingen: the University of Wisconsin-Madison, Indiana University, Yale University en het National Optical Astronomy Observatory.

Comments

  1. 😀 Ik had 'm al een tijdje op m'n website (http://www.hannysvoorwerp.com/?page_id=8), maar leuk dat deze foto nu ook in andere schijnwerpers staat. Thanks Arie! 😉

  2. Yep, ik had 'm daar gezien. Het maakt mij vooral nieuwsgierig hoe Hanny's voorwerp eruit ziet als Hubble 'm heeft gefotografeerd. Weet jij wanneer dat gaat plaatsvinden?

  3. Ongeveer en waarschijnlijk. 😉 Zodra het officieel is, kondig ik het aan op mijn website.

  4. OK, fluister 't maar een keer in m'n oor. 😀

  5. Dit is alles wat ik weet over de datum: http://www.hannysvoorwerp.com/?p=1096 😉

  6. Wat ik weet, kunnen jullie altijd hier zien: http://www.stsci.edu/cgi-bin/get-visit-status?id=

    De laatste – tussen Februari en Juni van 2010.

  7. Oh! Well, thanks Bill…

  8. Yep, great news, Bill! 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d