21 mei 2024

Hoe verschillend kan de maangrootte zijn

Twee maal de volle maan

In de nacht van vrijdag 12 naar zaterdag 13 december 2008 had Paul Bakker – beter bekend als Mount Paulomar voor astrobloglezers – een foto gemaakt van de extra volle maan. Daarover heb ik in m’n blog van 17 december 2008  geschreven. Over het vervolg van die waarneming schrijft Paul het volgende:

Ik beloofde destijds in de nacht van 7 op 8 juli 2009 weer een foto te maken. Waarom? Omdat de volle maan juist extra klein was. De Maan bevond zich dan immers juist in de buurt van haar verste punt van de Aarde.  Toen ik in december schreef dat ik juli weer een foto zou gaan maken om te vergelijken had ik niet zo in gedachten gehad dat ik er dan midden in de nacht uit moest. Vanwege de korte nachten in de zomer staat de volle maan niet al ’s avonds voldoende boven de horizon, maar pas in de nacht, een poos na de late zonsondergang.  Ook kon ik niet bevroeden dat er onweersbuien over het land zouden trekken! Ik heb twee keer de wekker gezet, maar toen was er om 3 uur toch een mooie opklaring. Alhoewel de lucht niet helemaal helder was en de Maan nogal laag boven de horizon hing, heb ik een goede vergelijkfoto kunnen maken.  Daarna weer gauw mijn bed ingedoken, want de dezelfde morgen moet ik gewoon naar mijn werk. In bijgaande foto is duidelijk het verschil in de grootte van de volle manen te zien! Als je het verschil opmeet van de foto, dan was de volle maan afgelopen december  1,15 keer zo groot dan in juli 2009. Dat wil zeggen dat de Maan 1,15 keer zo ver weg moet hebben gestaan. Even nagezocht in het programma Starry Night:  ten tijde van de foto van december was de afstand van mij tot de Maan 350.829 kilometer.  Ten tijde van de juli-foto was dit 404.531 kilometer. Yes! Het klopt!

Paul, schitterend gedaan hoor! In een latere mail wees Paul mij overigens op nog iets interessants aan deze waarneming. Als de volle maan van juli extra klein is, dan is de nieuwe maan twee weken later extra groot. De maan staat dan immers een halve baan verder, dus nabij Perigeum. Daarom is de komende zonsverduistering op 22 juli met een maximale duur van 6 minuten en 39 seconden ook de langste van de eeuw! 😀

Share

Comments

  1. ff een vraagje

    zijn er al sporen van de apollo missies gevonden?

  2. okee

Speak Your Mind

*