6 december 2023

LRO fotografeert Apollo-maanlanders!

Vier gefotografeerde maanlanders

Vier gefotografeerde maanlanders. Credits: NASA/Goddard Space Flight Center/Arizona State University

Goh, ben ik even een avondje bij m’n zwager en zijn Braziliaanse vriendin op visite om daar van de zelfgemaakte Caiparinã te genieten, mis ik gelijk het wereldnieuws: de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) van de NASA is er in geslaagd om vanuit de ruimte de landers van vijf Apollovluchten te fotograferen. Alleen van de Apollo 12 ontbreken nog foto’s, maar daar wordt de komende weken aan gewerkt. Wat mij gelijk opviel aan de foto’s is hoe dicht de Apollo 16 bij een krater was geland. Eén meter verderop en de LM (Lunar Module) was á­n die krater beland. Oeps! De lichtomstandigheden bij een andere Apollo, de Apollo 14-lander genaamd Antares, waren zó optimaal, dat ook een wetenschappelijk instrument kon worden gefotografeerd plús… de voetsporen van de astronauten! 😯 Yep, de sporen in de maanbodem zijn vaag op de foto te zien (zie hieronder). Knap gedaan, nietwaar? En dat een paar dagen voor het veertigjarige jubileum van de Apollo 11 missie. Dat kan gewoon geen toeval zijn. En weet je wat nou het mooi is: de LRO is nog niet helemaal afgesteld. In de toekomst moet ‘ie in staat zijn foto’s af te leveren die twee tot drie maal scherper zijn. Wie durft nu nog te beweren dat die Apollovluchten onzin zijn? Bron: NASA.

De Apollo14 gefotografeerd

Credits: NASA/Goddard Space Flight Center/Arizona State University

Share

Comments

 1. Het lijkt dat die foto gemaakt door de LRO van de Apollo 16 LM een wat vertekend beeld geeft. Ik heb twee pans gevonden van de LM en directe omgeving, ongeveer vanuit tegengestelde richtingen (duidelijk te zien aan de hand van de vlag):

  http://www.hq.nasa.gov/alsj/a16/a16.1431346_ab.gi

  http://www.hq.nasa.gov/alsj/a16/a16.1655702_lw.jp

  De grond in de omgeving van de LM is weliswaar niet vlak, maar er lijkt ook geen duidelijke krater te zijn. De interpretatie van de LRO foto's is misschien wat lastiger dan het lijkt op het eerste gezicht. Ben reuze benieuwd naar de scherpere foto's van de LRO die nog komen! 🙂

 2. Omdat die foto van de Apollo 14 zo goed is, hier nog even een toegift van foto's gemaakt door de astronauten van dit gebied, ben even in het fotoarchief van NASA gedoken… 😉

  Hier drie foto's genomen vanaf de locatie "Scientific Instruments" op de LRO foto, richting LM:

  http://www.hq.nasa.gov/alsj/a14/AS14-67-9367.jpg http://www.hq.nasa.gov/alsj/a14/AS14-67-9387.jpg http://www.hq.nasa.gov/alsj/a14/AS14-67-9388.jpg

  Dan een panoramamontage van foto's genomen door Ed Mitchell vanaf "Station H", hier een kaart van de EVAs gedurende Apollo 14, de locatie is gemarkeerd als "Station H 134:56:35 Mitchell takes Pan 68 9477-91":

  http://www.hq.nasa.gov/alsj/a14/a14_eva2trv.jpg

  Hier de panoramamontage:

  http://www.hq.nasa.gov/alsj/a14/a14pan1350130.jpg

  Als je vanaf de LM naar rechts gaat kom je weer uit bij de "Scientific Instruments", zichtbaar uiterst rechts (en weer links op de foto).

 3. Als je de foto van Apollo 11 ook goed bekijkt lijkt het alsof je daar ook nog wat extra items ziet staan. Rechts van de lander onder de tweede kleine krater staan ook wat "dingen" die een schaduw werpen.

 4. De astronauten van de Apollo 11 bleven vrij dicht in de buurt van de LM. Hier een kaartje van het gebied rond de LM waar ze liepen, met een handige schaal in meters. De routes van de astronauten zijn aangeduid met pijltjes. Aldrin bleef steeds dicht in de buurt van de LM, Armstrong maakte een uitstapje naar de "Little West Crater", slechts enkele tientallen meters van de LM. Ook de locaties van de vlag, TV camera en instrumenten zijn te zien op het kaartje.

  http://img512.imageshack.us/img512/2342/a11traver

  Ik heb dit gebied uit de LRO foto geknipt en geresampled zodat het dezelfde resolutie heeft als het kaartje, ter vergelijking. De LM is het heldere object links van het midden, en was het uitgangspunt om zo goed mogelijk hetzelfde gebied in beeld te brengen. Deze is onbewerkt.

  http://img406.imageshack.us/img406/8170/a11lrodet

  Tot slot een iets bewerkte versie van het plaatje, zodat het minder "pixelated" is.

  http://img204.imageshack.us/img204/1575/a11lrodet

  En nu maar wachten op de foto's van de LRO in een hogere resolutie! 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d