21 april 2024

Een midzomerfoto van M8

M8 door Peter Pulles

M8 door Peter Pulles

Op 24 juni j.l. nam Peter Pulles deze foto van de Lagunenevel, M8 in het sterrenbeeld Boogschutter. In z’n mail had Peter het volgende verhaal over de waarneming aan M8 van die avond: “Het object is de M8, oftewel het 8e object in de catalogus van Messier. De nevel staat ook bekend als de Lagunenevel. Het is een grote wolk van o.a. rood oplichtend waterstofgas ddat door  de vaak jonge hete sterren in de nevel, oplicht. Er bevindne zich ook donkere stofconcentraties die het sterlicht en de gloed van de nevel blokkeren. Hier wordne momenteel ook nieuwe sterren gevormd en mogelijk ook planeten! Vanuit onze contreien komt M8 slechts een graad of 20 hoog boven de horizon. Meestal verdwijnt het object dan ook in de schimmige en troebele dikke onderste luchtlagen, waar de luchtonrust groot is. Maar op 24 juni jongstleden waren de omstandigheden uitzonderlijk goed. Het was vanuit Arkel bijna tot op de horizon helder en transparant en bovendien was de lucht erg kalm. Ik heb de kans dan ook gepakt en dat resulteerde in bijgevoegd resultaat. Het viel en valt me helemaal niet tegen en ik ben dan ook erg blij dat ik het geprobeerd heb! Ik heb op de vroege ochtend van de 24e juni van 00:30h tot 01:00 uur zomertijd, 30 opnamen van ieder 1 minuut belichting gemaakt, op 1600iso. De gebruikte camera was een door de firma Hutech gemodificeerde (verhoogde roodgevoeligheid tbv astronomische objecten) Canon 350D. Deze was gekoppeld aan een Vixen ED lenzenkijker met een objectiefdiameter van 102mm en een brandpuntsafstand van 600mm en dus een openingsverhouding/lichtwaarde van F6. Als kijker om het object in beeld te houden gebruikte ik een William Optics 80mm Doublet Fluoriet lenzenkijker met daaraan gekoppeld een Imaging Source DFK21 ccd camera. Deze set was geplaatst op een Gemini G42+ astronomische montering, voorzien van Pulsar sturing. Alles is vanuit de luie stoel binnen in huis via de computer bediend: het richten van de telescoop en de volgkijker en het in beeld positioneren van het object en een volg-ster, het in beeld houden daarvan (volgen), het instellen van de camera, het scherpstellen van de telescopen, het maken van de opnamen en het opslaan op de pc. Pas afgelopen dagen kwam ik toe aan het verwerken en nabewerken van de losse ruwe opnamen. De afzonderlijke losse opnamen zijn digitaal “op elkaar gestapeld” en ik heb wat instellingen zoals contrast en intensiteit e.d. licht aangepast en de aanwezige ruis verwijderd.” Peter besluit z’n mail met “Ik wens dat we nog van een lange mooie verdere zomer kunnen genieten!” En dat wens ik met hem! 😀

Share

Speak Your Mind

*