17 juni 2024

De langste totale zonsverduistering van de eeuw

Credit: Danehrr22/Pixabay

Vandaag is in India, China en Japan de langste totale zonsverduistering van de 21e eeuw te zien. De maximale duur van de fase dat de Zon volledig door de Maan is bedekt is 6 minuten en 39 seconden [1]Op 2 augustus 2027 is er een eclips die in de buurt komt: 6 minuten en 23 seconden duurt de maximale totaliteit. Die is te zien in o.a. Egypte én… Spanje. 🙂 . Mocht je ergens in een bootje ten zuidoosten van Japan dobberen dan heb je geluk, want dan kan je die maximale eclips meemaken. Moet er natuurlijk geen wolkje voor de Zon schuiven. Ik zit op dit moment ergens aan het Lago Maggiore, dus noppes eclips voor mij. Meer informatie over de langste eclips van de eeuw is te vinden in de Sterrengids 2009, blz. 56 en 57. Govert, héél veel boeiende momenten toegewenst in het verre China!

Voetnoten

Voetnoten
1 Op 2 augustus 2027 is er een eclips die in de buurt komt: 6 minuten en 23 seconden duurt de maximale totaliteit. Die is te zien in o.a. Egypte én… Spanje. 🙂
Share

Comments

 1. J L H Vergoossen zegt

  mijne heren

  hier een bericht van mij

  ik ben met mijn vrouw naar de zonsverduistering wezen kijken in augustua 1999

  we zijn toe naar zuid Duitsland gereden 550 km ik meen in de buurt van saarbrukcen

  zelf wonen wij in Sittard

  we hadden een maand van te voren al alles geregeld zoals een hotel voor 2 nachten

  en ik heb de verduistering ook gefilmd dus van te vore de film camere in orde maken en uit proberen

  als zon filter had ik twee lasglazen (electries lassen ) op elkaar die ik op de lens kon schroeven

  dit was net genoeg licht wat ik nodig had

  ik heb voor mij een heel mooie film gemaakt ben ik zelf trots op !!!!

  groeten jac

  dit avontuur heeft wel een paar duiten gekost maar ik ben echt blijdat ik dit heb mogen meemaken

  • Bedankt voor dit relaas. Ik heb zelf ook die eclips van 1999 gezien, eh…. getracht te zien. Maar dankzij een zogenaamde cumulus interruptus werd het zicht tijdens het maximum 'verduisterd'. Niets gezien dus. 🙁

   • Een paar vrienden van me (kon er zelf niet bij zijn) waren toen ook in Duitsland, geen verduistering te zien, wel dikke wolken en regen… Voor veel mensen was het een grote teleurstelling. Ik hoop de zonsverduistering op 8 april 2024 te kunnen zien… vanuit m'n achtertuin. 🙂

    • Ja, hoe meer ik er over ga nadenken hoe het ook al weer was hoe droeviger ik er van wordt, die 11e augustus 1999. Mmmmm, 8 april 2024 zeg je? Is die eclips in Canada te zien? Heb je nog een logeerkamertje? 🙂

 2. Ja, te zien in Mexico, de VS en Canada. Een logeerkamertje? Herinner me even hieraan tegen die tijd… 😉

Speak Your Mind

*