De maan in conjunctie met Antares

de maan (© Michael Kenna)

Credit: Michael Kenna

De maan staat vandaag in de buurt van de heldere ster Antares, de rode hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen. In Turkije zal α Scorpii, zoals Antares in de catalogi heet, zelfs worden bedekt door de maan. Wij vinden maan en Antares om een uur of half twaalf ’s avonds laag in het zuidzuidwesten staan. Op de site van Amanda Bauer kwam ik bovenstaande foto van de maan tegen, gemaakt door Michael Kenna. Een werkelijk schitterende foto, die Kenna maakte door de camera een paar uurtjes open te zetten. Heeft ’t iets met die conjunctie met Antares te maken? Noppes, niente, nada, nichts… 🙂 Bron: Astropixie.

Morgen keert de Endeavour weer terug

Morgen de 31e juli keert de Space Shuttle Endeavour na een zestiendaagse missie weer terug op aarde. Daarmee komt een einde aan missie STS-127. De foto hierboven is van de lancering van een space shuttle. Niet van de Endeavour, maar van broertje Discovery, die 31 mei 2008 de lucht in ging. Ik kwam de foto tegen en vond ’t wel een fraai plaatje om even te laten zien.

De Tambora, 194 jaar later

Credit: NASA/JSC

Op 10 april 1815 barstte de vulkaan Tambora bij Indonesië uit, de grootste uitbarsting in de recente geschiedenis. Op 3 juni 2009 nam een astronaut van het ISS met behulp van een Nikon D3 camera met 800 mm lens deze foto van de Tamborakrater, 194 jaar na de uitbarsting. Een grotere versie van de foto is hier te zien. Heel mooie foto. Bron: NASA.

Bekijk de δ-Aquariden vannacht

Credit: Astronomy.

Wat dacht je ervan om vandaag de δ-Aquariden-Zuid te gaan bekijken?. Klinkt allemaal een tikkie ingewikkeld, maar het wil zeggen dat de radiant van deze meteoren, daar hebben we ’t over, uit de buurt komen van de ster δ-Aquarius in Waterman. ’t Zoekkaartje hierboven kwam ik ergens tegen, handig. Eigenlijk telt de meteorenzwerm twee varianten, de zuidelijke variant en de noordelijke variant. En die zuidelijke variant, de sterkste van de twee, bereikt op 28 en 29 juli z’n maximum. Hé, da’s vandaag, ook toevallig! 😀 In Nederland moeten we ’t met zo’n twintig δ-Aquariden-Zuid  doen, vanwege de lage stand van het sterrenbeeld aan de horizon. Af en toe komen we ook wat α-Capricorniden tegen, die de vorige nacht hun maximum hebben gehad en die meestal oranje gekleurd zijn. Hé, leuk kleurtje! En wie weet zie je ook een verdwaalde Perseïde, opwarmertje voor het maximum dat we in de nacht van 12 op 13 augustus kunnen verwachten. De vermoedelijke bron van de δ-Aquariden-Zuid is overigens de komeet 96P/Machholz 2, die in 1994 uiteenviel. Verwar deze komeet niet met de andere door Machholz ontdekte komeet, C/2004 Q2, die we in 2005 een tijd met het blote oog konden zien.

Jupiter in aantocht

Tijdens de tweede helft van de afgelopen nacht stonden de satellieten I, II en IV van Jupiter vlakbij elkaar, ten westen van de planeet. Niet echt interessant om te weten én het is ook nog eens voorbij als jullie dit lezen, maar wel een goede reden voor mij om iets anders van Jupiter te laten zien. 😉 Een klassieker wel te verstaan, de film die de Voyager in 1979 nam toe ‘ie Jupiter naderde:

Credit: NASA

Prachtig om te zien, nietwaar? Vooral de wijze waarop de verschillende banden tegengestelde richtingen op gaan. Bron: Astropixie.

Het jonge ijsoppervlak van Enceladus

Credit: NASA/JPL-CalTech.

Enceladus is een kleine maan van Saturnus (diameter 500 km), die bedekt is met een dikke laag ijs. Op de zuidpool komen enkele geisers voor, waar de Cassini al diverse malen langs is gevlogen, soms zelfs dwars dóór de waterdamppluim die uit die geisers opstijgt. Met z’n Imaging Science Subsystem (ISS) heeft de Cassini bovenstaande mozaïek gemaakt van het oppervlak van Enceladus. Een prachtige foto die laat zien hoe jong het oppervlak eigenlijk is: er zijn weinig kraters te zien en dat toont aan dat het oppervlak regelmatig ‘ververst’ moet worden door tektonische activiteit. Bron: Planetary Society.

De langste totale zonsverduistering van de eeuw

Credit: Danehrr22/Pixabay

Vandaag is in India, China en Japan de langste totale zonsverduistering van de 21e eeuw te zien. De maximale duur van de fase dat de Zon volledig door de Maan is bedekt is 6 minuten en 39 seconden [1]Op 2 augustus 2027 is er een eclips die in de buurt komt: 6 minuten en 23 seconden duurt de maximale totaliteit. Die is te zien in o.a. Egypte én… Spanje. 🙂 . Mocht je ergens in een bootje ten zuidoosten van Japan dobberen dan heb je geluk, want dan kan je die maximale eclips meemaken. Moet er natuurlijk geen wolkje voor de Zon schuiven. Ik zit op dit moment ergens aan het Lago Maggiore, dus noppes eclips voor mij. Meer informatie over de langste eclips van de eeuw is te vinden in de Sterrengids 2009, blz. 56 en 57. Govert, héél veel boeiende momenten toegewenst in het verre China!

References[+]

References
1 Op 2 augustus 2027 is er een eclips die in de buurt komt: 6 minuten en 23 seconden duurt de maximale totaliteit. Die is te zien in o.a. Egypte én… Spanje. 🙂