20 juni 2024

Tien jaar Chandra met tien ontdekkingen

10 jaar Chandra

10 jaar Chandra. Credit: NASA

Op 23 juli 1999 werd de röntgensatelliet Chandra van de NASA door Space Shuttle Columbia (missie STS-93) in een baan om de aarde gebracht. Dat betekent dat de ruim 22 ton wegende satelliet, op dat moment in ’99 de zwaarste vracht die ooit door een Shuttle omhoog was gebracht, nu tien jaar actief is. En mét succes, want Chandra mag één van de meest efficiënte satellieten van de NASA worden genoemd. Met de röntgensatelliet, die genoemd is naar de Indische sterrenkundige Subrahmanyan Chandrasekhar (1910-1995), hebben ze al vele ontdekkingen gedaan. Tien van die ontdekkingen hebben ze hier keurig op een rijtje gezet. Tot die ontdekkingen behoren onder andere die van donkere materie in de Bulletcluster en geluidsgolven afkomstig van het superzware zwarte gat in de Perseuscluster. Het is ook nietr voor niets dat ik regelmatig schrijf over de objecten die men met Chandra heeft bestudeerd. Kortom, verplichte kost om een kijkje te nemen op de interactive flashsite van tien jaar Chandra. 🙂

Share

Speak Your Mind

*