23 juli 2024

Mysterieuze vlekken op Jupiter en Venus

De vlekken op Jupiter en Venus

Credit: Anthony Wesley en Frank Melillo.

Vakantie vieren is leuk, vakantie vieren in Italië is helemaal leuk, maar het nadeel is wel dat je tig nieuwsberichten mist. Een tweetal daarvan was wel zo opmerkelijk dat ik het hier nog maar even wil melden, ook al is ’t inmiddels ‘oud nieuws’. Het blijkt namelijk dat amateur-sterrenkundigen als eersten twee mysterieuze vlekken hebben ontdekt op de planeten Jupiter en Venus. In het geval van Jupiter gaat het om een donkere vlek, bij Venus is het een lichte vlek.  De vlek bij Jupiter’s zuidpool werd op 19 juli – de dag dat m’n vakantie begon, zucht… – als eerste ontdekt door Anthony Wesley (Murrumbateman, Australië). De vlek doet sterk denken aan de donkere vlekken die ontstonden door de inslagen van fragmenten van de komeet Shoemaker-Levy 9 op Jupiter in 1994. Vermoedelijk is ook nu een komeet of planetoïde met een doorsnede van een paar honderd meter de oorzaak van de donkere vlek. Dezelfde dag dat Wesley de Jupiteriaanse vlek ontdekte zag collega amateur-sterrenkundige Frank Melillo (Holtsville, New York) een heldere vlek op het zuidelijk halfrond van de planeet Venus. Achteraf bleek de Venus Express van de ESA, die rondjes om de planeet maakt, de vlek vier dagen eerder al te hebben gezien. De vlek is met name in het ultraviolet bijzonder helder en over de oorzaak tast men nog in het duister. Het zou een vulkanische oorsprong kunnen hebben, er zou sprake kunnen zijn van turbulentie in de atmosfeer van Venus of het zou te maken kunnen hebben met geladen deeltjes van de zon, die een deel van de atmosfeer doet oplichten. Afijn, genoeg vlekken dus op andere planeten in ons zonnestelsel. Zodra ik er meer over weet horen jullie van mij. Oh ja, meer info over de vlekken is ook te zien op deze video van Amanda Bauer (Astropixie). Bron voor Jupiter: Daily Galaxy. En voor Venus: New Scientist.

Share

Speak Your Mind

*