15 april 2024

Waarneemschema Hubble van Hanny’s Voorwerp is bekend

Waarneemschema van Hubble voor Hanny's Voorwerp

Credit: William Keel

De planning van de Hubble ruimtetelescoop om Hanny’s Voorwerp waar te nemen is bekend gemaakt. De bedoeling is dat tussen 22 februari en 19 juni 2010 met verschillende instrumenten onderzoek aan Hanny’s Voorwerp én het naburige IC 2497 zal worden gedaan. Die instrumenten zijn de STIS, ACS en WFC3 [1]Space Telescope Imaging Spectrograph, Advanced Camera for Surveys en de Wide Field Camera 3 respectievelijk., die recentelijk allemaal zijn vernieuwd. De preciese planning welk instrument wanneer wordt gebruikt zie je in het schema hierboven. Als ik het goed heb zal Hubble in totaal 6,5 uur naar Hanny’s Voorwerp kijken. Dat 11620 slaat op Proposal 11620, waarin de Galaxy Zoo sterrenkundigen precies hebben beschreven hoe ze de Hubble willen gebruiken om Hanny’s Voorwerp waar te nemen.  De status van het schema is ‘scheduling’, hetgeen betekent: ‘This visit has been made available as a candidate for flight scheduling‘. Het moet nog één treetje hoger in de planning om echt definitief te worden. Dan is de status ‘scheduled’. Het kan dus zijn dat data nog enigzins veranderen. Het was NGC 3314, oftewel Galaxy Zoo sterrenkundige Willam (‘Bill’) C. Keel die ons vanmorgen via een reactie op de Astroblogs op de hoogte bracht van het waarneemschema. Bill, je Nederlands is uitstekend! Bedankt hoor voor het nieuws!

Voetnoten

Voetnoten
1 Space Telescope Imaging Spectrograph, Advanced Camera for Surveys en de Wide Field Camera 3 respectievelijk.
Share

Speak Your Mind

*