21 april 2021

Saturnus morgen in z’n equinox

Morgen heeft Saturnus even geen ringen

Morgen heeft Saturnus even geen ringen

De planeet Saturnus gaat morgen door z’n equinox. Eh… klinkt nogal technisch, maar het betekent dat z’n equatoriale vlak op maandag 10 augustus eventjes gelijk is aan z’n baan om de Zon. Een ander woord voor equinox is nachtevening en de Zon staat daarbij precies boven de evenaar van Saturnus. Dat zorgt er voor dat het dunne ringenstelsel, dat hooguit enkele tientallen meters dik is, precies van opzij wordt verlicht en door de enorme afstand tot de Aarde niet te zien is. Sinds 18 november 1995 keken we vanaf de Aarde tegen de zuidzijde van de ringen van Saturnus, welke door de Zon werden verlicht. Vanaf morgen tot 6 mei 2025 zal de noordzijde verlicht worden.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.