18 april 2024

10 jaar terug: de eclips van 11 augustus 1999

Pad van de eclips van 11 augustus 1999

Pad van de eclips van 11 augustus 1999

Het is vandaag precies tien jaar geleden dat de totale zonsverduistering van 11 augustus 1999 plaatsvond, die in grote delen van Europa zichtbaar was. Op het kaartje zie je het pad van de totaliteit waar de eclips maximaal zichtbaar was. Ik zat die dag met andere leden van sterrenkundevereniging Christiaan Huygens ergens in noord-oost Frankrijk, middenin dat pad. We hadden enkele busjes geregeld (mét sponsorkorting) en vantevoren was over onze waarneemactie in de plaatselijke krant geschreven. Nou, deelnemers aan die actie weten hoe het afliep: noppes totaliteit gezien. 🙁 Er kwam een wolk voor de zon/maan van het type Cumulus Interruptus en die bedierf het feestje. Bweeehhhhh, ik heb slechte herinneringen aan die dag.

Share

Speak Your Mind

*