25 juli 2024

Britse reactor kan zuurstof uit maansteen halen

maansteen om zuurstof uit te halen

Credit: NASA

Een instrument dat ontwikkeld is door Derek Fray en z’n collegae (Universiteit van Cambridge) is in staat om zuurstof uit maansteen te halen. Door deze techniek is het mogelijk om in de toekomst bemande maanstations in te richten zonder de noodzaak om zuurstof van Aarde naar de Maan te transporteren. Dat transport kost ongeveer 100 miljoen dollar per ton zuurstof, dus de reactor van Fray c.s. is een uitkomst die zeer kostenbesparend werkt. In de reactor wordt gebruik gemaakt van metaaloxiden dat zich in maansteen bevindt. De oxide dient als kathode, tesamen met koolstof dat als anode dient. Om stroom op te wekken worden beiden gedompeld in een bad van calcium chloride (CaCl2), een zout dat een smelpunt van 800 °C heeft. Door de stroom komen de zuurstofatomen los van de oxiden, die ioniseren en oplossen in de zoutoplossing. Normaal zou bij een dergelijk proces de anode zeer snel eroderen, maar door toevoeging van calcium ruthenium wordt dit voorkomen. De wetenschappers lieten een prototype van de reactor 150 uren draaien en de anode arodeerde gedurende die tijd slechts 3 cm op jaarbasis. De reactor heeft zelf natuurlijk ook energie nodig om te werken, maar die benodigde 4,5 kilowatt moet middels zonnepanelen op te brengen zijn. Fray en z’n maatjes denken dat drie reactoren op de maan, ieder een meter in hoogte, in staat moeten zijn om een ton zuurstof te produceren. Daarvoor is drie ton maansteen nodig. Wow, da’s nog eens een nuttige uitvinding! Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Door deze techniek is het mogelijk om in de toekomst bemande maanstations in te richten…

  Say no more.

 2. Lars de Graaff zegt

  zijn er specificaties over deze machine? hoe snel hij bv. die 3 ton maansteen omzet in een ton zuurstof…
  en hoelang de machine werkt op 4,5 KW

 3. Nathalie en Edith zegt

  Heel handig om te weten! Wij moeten voor school een maanbasis ontwerpen en dit is heel handig en leuk voor ons om te weten!

  • Enceladus zegt

   Succes met jullie maanbasis. Misschien kunnen jullie, als je klaar bent, eens een foto van jullie ontwerp sturen?
   Het zou leuk zijn om jullie ontwerp te zien.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Olaf van Kooten zegt

    Ja, dat is een goed idee! Stuur foto’s van je ontwerp op, en uitleg enzo, en misschien plaatsen we het wel op astroblogs! 😉

Speak Your Mind

*