22 september 2023

Zaterdagavond vuurbol boven Nederland gezien

Een Geminide vuurbol. Credit: Wally Pacholka / AstroPics.com / TWAN.

Diverse lezers van de Astroblogs maken melding van een vuurbol [1]Voor de duidelijkheid: de afgebeelde vuurbol is NIET van gisteravond. die ze gisteravond rond 10 uur zagen. Uit het volgende ANP-bericht blijkt het in heel Nederland te zijn waargenomen: Diverse Nederlandse sterrenwachten hebben zaterdagavond een heldere meteoor waargenomen. Dat heeft wetenschapper Theo Jurriëns van de Rijksuniversiteit Groningen zondag gemeld. Jurriëns verzamelt meldingen van opmerkelijke hemelobjecten boven Nederland. De vuurbol werd onder meer waargenomen boven Groningen, Drenthe, Zeeuws-Vlaanderen en Utrecht. De waarnemers, die hun meldingen plaatsen op de website hemelwacht.net, waren vooral verrast door de traagheid waarmee de vallende ster zich voortbewoog. Het fenomeen was bijna vijf seconden te aanschouwen. Volgens Jurriëns is er medio augustus altijd verhoogde activiteit van meteoren zichtbaar. De aarde doorkruist in haar baan om de zon dan gruis dat is achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Bron: Nu.nl.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Voor de duidelijkheid: de afgebeelde vuurbol is NIET van gisteravond.

Comments

 1. We hebben hem ook gezien rond 22.00 uur (Noord Limburg) Het was enorm indrukwekkend! Grote staart met oranje/geel vuur! Hij leek best langzaam te gaan en daardoor hebben we hem goed kunnen zien!

 2. Gerco Wolfswinkel zegt

  Mijn ouders hebben hem eveneens gezien, vanuit Scherpenzeel GLD. M'n vader praatte er vanochtend nog over, zo'n spectaculair gezicht schijnt het geweest te zijn! Helaas heb ik hem zelf gemist..

 3. Heeft iemand 'm toevallig ook gefotografeerd? Laat even weten, s.v.p.

 4. Wij zagen hem precies om 22 uur bij de start van een buiten-voorstelling bij de Bossche Boulevard. Leek bij de voorstelling te horen..

  Prachtig!

 5. André Hendrik zegt

  Ook in Delft is deze meteoor waargenomen. Rond 21:57 uur (op de woonkamerklok), trok een lichtspoor van oost naar west langs de zuidelijke hemel. Groenige bol, met witte staart.

 6. Ook vanuit Valkenswaard goed te zien.

  Mijn vrouw merkte hem rond 22.00 uur op en was spraakloos, van de snelheid waarmee hij door de lucht schoot en begon te wijzen naar de vuurbal.

  We zaten lekker buiten met vrienden en hebben hem goed kunnen waarnemen, en het leek of hij neer ging storten.

  Dit was prachtig om te zien en maakte bij ons alle vier een enorme indruk

 7. Afgelopen zaterdag rond 10:00 ‚s Avonds een groene uiteenvallende vuurbal van oost naar west aan de zuidelijke horizon gezien.

  Deze ging best wel traag. Bleef zo’n 4 tot 5 seconden zichtbaar. Opvallend was de groene kleur.

  De vuurbal was zeer helder en goed te zien ondanks dat het nog niet helemaal donker was.

  Meerdere mensen hebben dit verschijnsel waargenomen.

  Locatie : Camping de Rotonde, Enspijk, gemeente Geldermalsen.

 8. Filip Delannoy zegt

  Wij hebben de vuurbol ook heel duidelijk kunnen zien vanop onze zeilboot op het IJ in A'dam. Het geeft een extra toets aan onze vakantie in Nederland. Prachtig vanop het water! (de vuurbol en het land!)

  groeten uit Belgie,

  Filip

 9. ik vraag me af of dit iets anders is dan wat ik heb gezien. Ik heb in totaal 3 x een (gele) lichtbol gezien, die over ons huis in Doetinchem kwam, maar met tussenpozen van ongeveer een half uur, maar die ging steeds via dezelfde baan in noord-oostelijke richting en het leek alsof hij heel laag 'vloog', maar wel horizontaal en heel langzaam. Heeft dit ook te maken met die meteoor?

  • willem de Haan zegt

   Geachte dame/heer,

   Ik ben blij iemand te "treffen" die ongeveer dezelfde ervaring heeft meegemaakt.

   Mijn vrouw en ik zaten zaterdag avond ca. 10 uur in de tuin, toen ik plots een vel vuur (geluidloos) boven de bomen in onze achtertuin zag verschijnen (waarnemingsrichting zuid, maar ik kon de richting vanwaar het kwam niet vaststellen), ik riep meteen mijn vrouw, die er met haar rug naar toe zat.

   Samen hebben we deze "vuurbol" met wisselende lichtintensiteit horizontaal en geluidloos zien verdwijnen in oostelijke richting.

   Ik was zeer onder de indruk van hetgeen ik zag.

   De afstand kan nooit enorm geweest zijn, omdat de "vuurbol" onder de bewolking "vloog".

   Nadat ik mijn schoonzoon verwittigde was hij boos, omdat ik hem niet had "geroepen". Na enige tijd (ik weet echt meer hoelang) wilde ik hem de "baan" wijzen.

   Op het moment dat wij naar buiten liepen zagen wij nu 2 vuurbollen!. We kwamen net iets te laat, want de eerste zag ik helderder en dichterbij.

   Deze 2 "vuurbollen" zagen wij verdwijnen in de zelfde (oostelijke-) baan.

   De suggestie van mijn vrouw dat het wel "wensbalonnen" moesten zijn kwam mij niet reeel voor.

   Te meer omdat mijn schonnzoon en ik samen waarnamen, dat "de ene bol de andere inhaalde en passeerde."

   Volgens mij doen balonnen dat niet in een "gelijke" luchtstroom (gezien de gelijke lichtintensiteit).

   Ik weet niet of wij meteorieten in een horizontale baan langs kunnen zien komen en weet ook niet of meteroieten elkaar kunnen "inhalen".

   Al met al was onder de indruk, maar ik weet nog steeds niet wat ik gezien heb.

   Ik begrijp dat het u hetzelfde vergaat, dus laten we het er op houden dat gedeelde "smart" halve "smart" is.

   Wat niet zal inhouden dat mijn verwondering (en bewondering) voor hetgeen wij gezien hebben gehalveerd zal worden.

   Vriendelijke groet,

   Willem de Haan.

   • Beste Willem, bedankt voor je uitvoerige relaas van hetgeen je zaterdagavond hebt gezien. De vuurbol van 22.00 uur was door velen in Nederland waargenomen en dat was vermoedelijk een heldere Perseïde, een meteoor die ergens boven Noord-Frankrijk de dampkring was binnengedrongen. De andere verschijnselen die je zag kan ik niet thuisbrengen. Het kunnen andere meteoren zijn geweest, maar wellicht waren het ook de door mensen opgelaten Thaise vuurbalonnen. Een combinatie dus van natuurlijke en menselijke lichtverschijnselen.

  • willem de Haan zegt

   Geachte dame/heer,

   Mocht u mijn stukje vinden, dan waardeer ik uw reactie (per e-mail) zeer.

   Vriendelijke groet,

   Wllem de Haan

  • ik heb 'm gezien in de belgische ardennen

   maar dat was om ongeveer 10 voor 11 ipv voor 10, dacht ik!

   maar het kan neit anders dan deze geweest zijn…

   @scorpio daar heb ik me over zitte verbaze tijdens oud en nieuw

   het is gewoon zo'n kleine papieren balonnetje die je kunt oplaten in de achtertuin ofzo, die dan een eind de lucht in gaat en als de brandstof op is weer ergens naar beneden valt

   @ willem de haan

   ik denk dat uw vrouw gelijk heeft en het een wensballon was, en die kunnen elkaar evengoed wel inhalen als ze vlak bij elkaar lijken te zijn; de luchtstroom kan daar echt anders zijn en zo kunnen ze elkaar dan toch inhalen

 10. De meteoor werd ook vanuit België gezien, wij zagen hem tijdens het optreden van Clouseau op RimpelRock in Hasselt.

  Via De Standaard kan je ook een filmpje van het fenomeen bekijken!
  http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artik

  Groetjes

 11. Filip Delannoy zegt

  Bedankt voor de link naar het filmpje!

  Wij hebben ook die gensters zien voorbijzweven in A'dam!

  We dachten dat dit een nieusoortig vuurwerk was omdat nederlanders daar zo gek op zijn. Maar vermits dit ter zelfder tijd ook in Doetinchem aan de Duitse grens werd gezien vermoed ik dat dit een gevolg van de vuurbol was: Lichte gensters die afgescheiden werden in lagere luchtlagen en met de wind meedreven. Het leek wel erg dichtbij, als kaarsjes aan een ballon…

 12. Filip Delannoy zegt

  Ook in Engeland werd de komeet waargenomen:
  http://in.answers.yahoo.com/question/index;_ylt=A

  En ook in Belgie door velen:
  http://www.mira.be

  vreemd genoeg zagen maar weinigen mmaar toch ver uit mekaar gelegen waarnemers ook de daarop volgende traag overvliegende lichtende voorwerpen. Ik maakte ee een video opname van.

  • ZOU HET MOGELIJK ZIJN OM HET FILMPJE EENS TE ZIEN, KIJKEN OF WIJ DEZELFDE OPNAMES HEBBEN. hEB DIVERSE OBJECTEN GEZIEN OP 17 OKTOBER

   MVG SYLVIA

 13. Gisteravond (23-8-09) Weer zon ding rond de zelfde tijd (22.00).

  Echter, ik zag geen "staart" en de "bal" doofde na verloop van tijd. Je zag na het doven wel nog een donker iets verder de verwachte baan van de bal volgen, op het zelfde punt en zelfde snelheid e.d. als de bal. De vorm zou ik zo niet kunnen zeggen, gezien de afstand is het onmogelijk om te vertellen of t ding rond, vierkant of wat mij betreft een 3-hoek was. Mij een raadsel wat het nu was. Lijkt me sowieso geen meteoor ofzo, gezien het formaat na het doven van de bal hadden we er heus wel iets van gemerkt als ie ergens neersmakte…

  Misschien een schampschot van een brokstuk dat een stuk door de dampkring is gegaan, en vervolgens weer verder van ons af verdween? Of toch meer iets als begin jaren 90 (Auria geloof ik) vliegtuig van de usa.

  Wellicht een terugkerende spaceshuttle?

  De beelden van Sat24 laten niets zien van rond dit tijdstip wat verheldering opleverd.

  Iemand een idee?

  Ik vindt het wel merkwaardig dat het nu op 2 zaterdag achter elkaar om de zelfde tijd gebeurd.

 14. Filip Delannoy zegt

  Vreemd nog geen andere waarnemers hierrvan gehoord…

  Waar stond je en in welke richting dag je het?

 15. Ik heb ook vorigeweek zaterdag avond in de tuin 2 gele lichten voorbij zien komen en ook een komeet was een mooi schouwspel ,en ook tegen tienen en ze gingen naar het oosten ,en de komeet ging naar het westen dacht ik ,

 16. Waarneming vanuit Deurne (nabij Helmond, Eindhoven). Object in kwestie trok vanuit West,Zuidwest naar Oost, Noordoost.

  Bewoog met een veel te hooge snelheid voor een sataliet (daarbij was deze "bol" ook velen malen feller), en ook een gemiddeld vliegtuig zou het niet halen. Ervanuit gaande dan dat het object zich in of nabij de dampkring bevond… Het maakte verders geen enkel geluid, en er was ook niet iets van een staart of puin te zien. Op het moment dat ik (en mijn ouders en mijn vriendin) het zagen had het de felheid van een raketmotor a la spaceshuttle, welke in ca 6 a 7 seconden was gedoofd. Het doven ging logaritmisch zoals een gloeilamp met een dimmer het zou kunnen doen. Nogmaals, na het doven was er een donker voorwerp zichtbaar waarvan ik de exacte vorm niet durf te zeggen.

  Even terugkomend op enkele regels terug… Het zou opzich ook een vertrekkend ruimtevaartuig kunnen zijn natuurlijk, maar je zou verwachten dergelijke acties wel in de media op te pikken vooraf.

 17. nou ik heb maandag 31 aug. om 23:00 een oranje bol gezien die over ons huis zweefde het had geen staart zoals de meeste vallende sterren de bol ging heel langzaam en maakte geen geluid de bol ging ook niet uit ik heb het gevolgd en de bol ging over het kanaal richting België mijn vrienden en ik weten niet wat het is geweest

 18. Indien iemand er filmpjes van heeft dan ben ik daar erg benieuwd naar!

  Indien mogelijk zou ik ze graag eens zien!

 19. Eric-Jan H te A zegt

  Waarom zie ik niets of hoor ik niets over de minstens 10 vuurballen die zaterdagavond omstreeks 22:15 van ZO naar NO over Nederland trokken (gezien in Apeldoorn centrum). Ze maakten geen geluid geen vliegtuigen dus. Er was geen staart te zien, maar heel merkwaardig ze waren allemaal ongeveer even helder. I zou zweren dat het een uit elkaar vallende satelliet was. In ieder geval geen exploderende meteoriet. Die heb ik 33 jaar geleden gezien, maar dit was heel anders. Het leek veel meer op de uit elkaar vallende spaceshuttel, waar van ik een aantal jaren geleden de beelden op televisie heb gezien. Wie bevestigd mijn waarneming. Ik heb een aantal foto's en een video.

  • @Eric-Jan H te A,
   wouw lijkt me leuk om te zien, ik kijk iederee avond best wel een hele tijd naar de lucht, maar zie niets meer, mijn man echter heeft afgelopen zondag wel weer twee oranje bollen gezien.

  • @Eric-Jan H te A,
   wouw lijkt me leuk om te zien, ik kijk iederee avond best wel een hele tijd naar de lucht, maar zie niets meer, mijn man echter heeft afgelopen zondag wel weer twee oranje bollen gezien.

 20. Filip Delannoy zegt

  Interessant!

  Interessante duiding over de terugkerende verhoogde waarneming van meteorieten in augustus.

  Precies een jaar geleden startte ik deze thread na de magische ervaring in Amsterdam…

  Filip

  Dworp

  Belgie

 21. Een nieuw fenomeen is geboren: de augustus-vuurbollen 🙂

 22. Hoi , ik heb pas een paar weken s'ochtends rond kwart voor 8 een soort neerstortend lichtje gezien in Enspijk , ik wist niet wat het was , weten jullie het misschien ?

 23. Was dit nou een paar weken achter elkaar, telkens om kwart voor acht? Of was het eenmalig een paar weken geleden? In dat laatste geval zal het een vuurbol zijn geweest, een heldere meteoor. In het eerste geval is het iets terugkerends en zal het iets menselijks zijn geweest.

 24. Gister wezen nachtvissen, ik zei tegen mn vismaat wat is het helder ken veel sterrren zien,terwijl ik dat zei zag ik een oranje gelige bol met staart een aantal sec en t verdween alsof t oploste,ik heb nog nooit zoiets gezien en begon aan mezelf te twijfelen of ik t wel had gezien,maar na t lezen van deze berichten weet ik nu zeker dat ik het goed heb gezien,maakte geen geluid

  De nacht van zondag op maandag

 25. Mooi verhaal. Leuk zo’n nachtje vissen en dat met een dubbele vangst: vissen (neem ik aan, tenminste) én een mooie vallende ster.

 26. Vallende ster heb ik wel is gezien,dit was volgens mij geen vallende ster ,was boven de hoeksewaard midden in de nacht,lijkt meer op fotos van een komeet die ik op internet ziet

  De vangst waren 3 karpers van rond de 20 pond

 27. Een komeet zal het niet geweest zijn, die gaan veel langzamer. Je zal een heldere meteoor hebben gezien, ook wel een vuurbol genoemd. Mooie visvangst.

  • Zat ik later ook aan te denken Adrianus,ik zat ff telezen op internet was wel nieuwschierig

   Had t er met mn pa ook over, die zei dat noemen ze een vallende ster,wat u al zei

   Dus als ik t goed begrijp wordt die zow heet door de dampkring dan licht t op,en later koelt t weer af?(brokstuk) vandaar dat het licht na 2 sec alweer minder werdt,was net of t oploste het had de kleur van vlammen met een staart

   Wel een mooie dubbele vangst dan idd,had het nog nooit gezien, keek toeval precies omhoog,maakt het visverhaal nog mooier natuurlijk

   Bedankt voor de info Adrianus

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: