6 december 2023

Doe het zelf cursus deel 2: zwarte gaten maken

Credit: Physics education group Kraus, Universität Hildesheim / Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.5)

In m’n Doe-Het-Zelf-cursus deel 1 liet ik zien hoe je je eigen Stonehenge kan bouwen. In deel 2 dit keer een nog interessanter onderwerp: hoe bouw je je eigen zwarte gat! 😯 Volgens natuurkundigen van het Dartmouth College (New Hampshire, VS) moet dat in een laboratorium namelijk lukken en heb je er zelfs geen deeltjesversneller á  la de Large Hadron Collider voor nodig. Wat dan wel? Welnu, uit een onlangs door hun gepubliceerd artikel blijkt het allemaal te draaien om een zogenaamd superconducting quantum interference device, afgekort tot SQUID. Da’s een een bijzonder gevoelige detector voor magnetische velden, die gebruik maakt van supergeleiding bij lage temperatuur. Het viertal betrokken natuurkundigen zegt dat een serie van dergelijke instrumenten bij een bepaald soort van magnetische microgolfstraling in staat moet zijn om zogenaamde Hawkingstraling te produceren. Hé, Hawking, was dat niet die meneer in een rolstoel die lang geleden iets heeft bedacht over verdampende zwarte gaten? Ja, klopt, dat is ‘ie. Volgens Stephen Hawking – in 1974 alweer – kunnen zwarte gaten door quantum-effecten net buiten de waarneemhorizon straling uitzenden en daardoor raken ze langzaam maar zeker massa kwijt. Die straling wordt Hawkingstraling genoemd. Sinds dat gedenkwaardige jaar probeert men ijverig om in laboratoria die straling te genereren, maar tot nu toe tevergeefs. Maar Paul Nation en collegae van Dartmouth denken nu met direct-current (dc)-SQUID’s die straling te kunnen nabootsen. En nou komt het: als je Hawkingstraling hebt, dan heb je óók datgene  wat binnen de waarneemhorizon zit: het zwarte gat! Kortom, wie thuis een eigen zwart gat wil kweken moet het laatste nummer van Physical Review Letters hebben, nummer 103, 087004 (2009). Eh… als je aan de slag gaat: geef mij dan even een seintje, dan kan ik vast m’n koffers inpakken. 🙂 Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Wees maar niet bang Adrianus V,

  ik denk dat de toekomst van de LHC er heel anders gaat uitzien dan men op dit moment verwacht. Volgens mij is het eerste incident geen toeval.

  Het zou me niet verbazen dat over 10 jaar er over gespeculeerd zal worden de LHC om te bouwen tot LEC.

  De problemen bij proton-acceleratie kunnen wel eens veel groter zijn dan waarop is geanticipeerd.

  Wacht maar tot het volgende incident, dan spreken we elkaar weer.

 2. Hier heb ik tenminste iets aan.
  Ik ga het zelf ook uitproberen voor een presentatie

 3. Eh… je bedoeld dat je zelf gaat proberen een zwart gat in elkaar te knutselen? OK, geef even een seintje wanneer het klaar is. Kan ik alvast een ticket richting Brazilië boeken.

Trackbacks

 1. […] zogeheten superconducting quantum interference device (SQUID) [1]Ik had het in 2009 al een keertje over die SQUID’s. en die maakt het mogelijk om zeer minimale rimpels in de ruimte te detecteren. Men gaat nu verder […]

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d